Romanii nu sunt mari amatori de inghetata nici macar in perioada verii. La nivel national, consumul mediu de inghetata este de numai 0,5 kilograme pe an, cel mai mic din Europa, se arata intr-un studiu realizat de Daedalus Consulting. Aceasta in conditiile in care, conform statisticilor, 85% din populatia tarii mananca inghetata.

La polul opus se situeaza americanii si suedezii, care consuma in medie intr-un an 27, respectiv 17 kilograme de inghetata. Totodata, statisticile arata ca un italian consuma in medie 15 kilograme de inghetata pe an.

In tara noastra, depasiri ale mediei pe tara se inregistreaza numai in Iasi, unde se mananca in medie un kilogram de inghetata anual. Astfel, consumul mediu de inghetata in capitala Moldovei este de doua ori mai mare decat in celelalte regiuni ale tarii, un locuitor al Iasiului mancand in medie o inghetata pe luna.

„Si in Iasi, ca si in Romania, consumul de inghetata a crescut constant in fiecare an, dar este inca redus fata de cel din alte tari, din cauza puterii mici de cumparare. Exista foarte multi oameni care ar manca cat mai des acest produs, dar, din pacate, nu-si permit“, a declarat Iulian Postolache, manager regional al unei companii producatoare de inghetata, citat de Ziarul de Iasi.

In ceea ce priveste locul de unde romanii se aprovizioneaza cel mai des cu inghetata, potrivit sondajului, supermarketurile sunt nominalizate de cei mai multi consumatori. Totusi, persoanele cu venituri mai mici si cele cu educatie sub medie cumpara mai degraba de la dozatoarele de inghetata. De asemenea, se prefera in special portiile familiale, mai mari de 100 de grame.

Romanii au inceput totodata sa tina cont atunci cand achizitioneaza inghetata atat de marca produselor, cat si de modul in care arata ambalajul acestora. Studii mai vechi aratau faptul ca peste 45% dintre romani preferau inghetata pe bat, 30,8% cumparau mai degraba inghetata la cornet ambalat, in vreme ce tortul de inghetata era in topul preferintelor pentru de 27,4% dintre romani.

Potrivit producatorilor de inghetata, cel mai mare consum de inghetata in Romania se inregistreaza in lunile mai si iunie, urmate de lunile iulie si august. In schimb, cel mai putin se vinde in lunile de iarna, perioada in care consumul ajunge la 10% fata de cel din vara. Productia anuala de inghetata pe piata romaneasca este estimata la 10.000-15.000 de tone, potrivit firmelor producatoare.

Din punct de vedere valoric, anul acesta, piata autohtona de inghetata este estimata la 35 de milioane de euro. Pentru anii viitori, producatorii se asteapta la un trend ascendent al productiei si consumului.