Cererea de ciment pe piata din Romania si Polonia a crescut in mod spectaculos, sustin agentii economici din industria de profil. „Intram din nou in zona pozitiva a bilantului, inregistrand chiar triplarea castigurilor operative de la inceputul anului”, a declarat seful concernului Heidelberger, Hans Bauer, citat de Deutsche Welle.

Producatorii pun cresterea pe seama majorarii volumului total al constructiilor.

In timp ce in tara noastra se construieste tot mai mult, iar cererile de material pentru constructii sunt in crestere, producatorii de ciment vorbesc despre o recesiune pe piata germana si austriaca. Astfel, managerii concernului nu cred ca vor obtine aceleasi rezulatate bune la sfarsitul anului.

Cresterea profiturilor este obtinuta in conditiile in care cei trei mari jucatori de pe piata romaneasca a cimentului practica in Romania preturi mai mari decat la nivel international. De altfel, cazul face obiectul unei investigatii a Consiliului Concurentei, care verifica daca Heidelberger, Lafarge si Holcim au cazut la intelegere asupra pretului minim.

Daca cimentul le aduce investitorilor germani profituri nesperate, nu la fel stau lucrurile in cazul pieselor auto. Astfel, profiturile inregistrate de concernele internationale care activeaza pe piata romaneasca au scazut pana aproape de jumatate fata de primul semestru al anului trecut.