Trei formatiuni politice, PSD, PNL si PNTCD, si-au conturat, saptamana trecuta, strategiile si oferta electorala. Partidul de guvernamant a ales sa promoveze mesaje tintite spre cateva grupuri electorale, primul, cel al pensionarilor, fiind chiar nucleul dur de votanti ai PSD, care trebuie adus la urne, chiar cu pretul unor masuri populiste si destabilizatoare pentru finantele publice.

Probabil, in urma analizelor dupa alegerile locale, s-a ajuns la concluzia ca una dintre cauzele declinului ar fi absenteismul electoratului traditional, explicatie sugerata si de un observator avizat al evolutiei formatiunii la putere, care remarca infidelitatea alegatorului PSD.

Astfel, ultimele decizii guvernamentale au concretizat promisiunile premierului din noaptea primului tur de scrutin: cresterea pensiilor, marirea subventiilor la medicamentele gratuite si compensate pentru pensionari, cooptarea acestora in consiliile de administratie ale caselor de sanatate, acordarea si in acest an, in ciuda angajamentelor internationale, a unor ajutoare substantiale pentru

incalzire. Vor urma probabil alte acte normative care sa readuca PSD in matca de imagine construita de Ion Iliescu, de partid paternalist, preocupat de soarta celor multi si saraci, de care s-a indepartat prin etalarea publica a bogatiilor detinute de unii lideri, in special de Adrian Nastase.

Al doilea grup pe care l-a tintit PSD este cel al romanilor din diaspora, pana acum mai apropiata de partidele traditionale, ca PNTCD. Premierul le-a promis romanilor care traiesc in afara granitelor mai multa atentie, o lege speciala si un loc pe listele parlamentare ale PSD.

Romanismul propus de PSD este cumva in acord cu valorile impartasite de aceste comunitati, care, desi traiesc in state democratice progresiste, respira o atmosfera contaminata de fantomele istoriei, legionarii si securistii populand inca imaginarul romanilor plecati din tara.

Chiar daca legea „filonului romanesc“ nu se adreseaza celor din SUA, Canada sau Franta, in special, ci romanilor din tarile vecine, un asemenea proiect nu putea decat sa primeasca aplauzele lor. Demersul Guvernului PSD ar fi fost mai degraba compatibil PNTCD, partid care, sambata, si-a ales o noua conducere si a formulat un nou program.

Din cel vechi ramane numai asanarea societatii romanesti de comunism, realizabila printr-o lege a lustratiei, PNTCD considerand ca principalii vinovati pentru situatia dezastruoasa a societatii romanesti sunt securistii si activistii comunisti care au condus structurile guvernarii actuale.

Noul PNTCD revine pe piata politica cu o doctrina economica mai apropiata de liberalism, statul minimal, sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii, si expediaza populatia de la sate in cateva propozitii sub deviza „reformarii mediului rural“.

Un important semnal l-au transmis liberalii prin eliminarea lui Viorel Catarma dintre candidatii PNL pentru Parlament si prin structura listelor. PNL raspunde astfel nevoii sugerate de alegatori la scrutinul din iunie, de schimbare a clasei politice si a modului de a face politica.

Spre deosebire de PSD, care prezinta oferte distincte pentru grupurile electorale tintite, pensionari, diaspora, tineri, in functie de asteptarile specifice, liberalii incearca sa demonstreze ca isi armonizeaza agenda politica agendei publice, ce cuprinde, pe langa problema nivelului de trai, pe aceea a moralitatii politicienilor.

Desi un finantator important al PNL, Viorel Catarama a fost scos de pe liste pentru implicarea sa in SAFI si pentru ca are o imagine de persoana necinstita. Acest fapt si innoirea candidatilor in proportie de 75% creioneaza mesajul electoral al PNL, bazat pe un alt fel de a face politica in Romania.