Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat ca Transnistria "nu va fi, in caz de conflict, agresorul" Republicii Moldova, dupa ce administratia transnistreana a dispus inchiderea scolilor moldovenesti de pe teritoriul provinciei. "Cetatenii Transnistriei sunt gata sa raspunda unui eventual atac lansat de autoritatile de la Chisinau.

Insa, in caz de conflict cu Republica Moldova, noi nu vom fi agresorii", a declarat presedintele transnistrean.

Potrivit lui Igor Smirnov, decizia de inchidere a scolilor moldovenesti din Transnistria a reprezentat "un pretext bun" pentru presedintele Vladimir Voronin in vederea impunerii de sanctiuni provinciei, care s-a separat de teritoriul moldovenesc in 1992.

"Relatiile dintre Chisinau si Tiraspol sunt tensionate in asemenea masura, incat un conflict ar putea izbucni in orice moment", a declarat, la Moscova, seful diplomatiei de la Tiraspol, Valeri Litkai.

Criza dintre Chisinau si Tiraspol s-a agravat dupa ce autoritatile transnistrene au inchis opt scoli cu predare in limba romana. Circa 4.300 de elevi care invatau in aceste scoli au fost afectati de hotararea Tiraspolului.

"«Rusia reprezinta un pion foarte important, fara de care reglementarea situatiei se va dovedi o misiune extrem de dificila»."

Rusia, un pion important

Serghei Miheev, expert pentru relatiile cu CSI din cadrul Centrului pentru tehnologii politice, considera ca ceea ce se intampla acum in Transnistria reprezinta "o anumita politica din sfera marii politici". El considera ca "Rusia reprezinta un pion foarte important, fara de care reglementarea situatiei se va dovedi o misiune extrem de dificila".

In ceea ce priveste viitoarea evolutie a lucrurilor, Miheev considera ca nu se poate vorbi de niste metode de reglementare a diferendumului ferme, cu ajutorul carora autoritatile de la Chisinau impreuna cu SUA si OSCE sa incerce sa rezolve lucrurile.

"Experienta ultimilor ani a demonstrat ca formula presiunilor asupra Tiraspolului nu a condus la nimic. De asemenea, Chisinaul nu are un scenariu militar. Fara ajutor din afara, Chisinaul nu este in stare sa se descurce cu Transnistria. Iar eu cred ca intreaga aceasta agravare se va termina cu un nou impas.

Chiar cu OSCE si SUA in spate, Voronin nu poate, pur si simplu, sa convinga, sa determine Tiraspolul sa joace asa cum vrea Chisinaul. Fara medierea Moscovei nu se poate face, practic, nimic.

Basarabia are lumina

Furnizarea de energie electrica a fost reluata, vineri seara, in localitatile din dreapta Nistrului, dar cele cinci sate din Transnistria aflate sub jurisdictia Chisinaului inca nu beneficiaza de curent electric.

Adjunctul departamentului electroenergetica al Ministerului Energeticii, Iustin Balan, a precizat ca vineri, la ora 17.30, localitatile din raioanele Causeni si Stefan Voda au inceput sa fie reconectate la retelele electrice. Pe de alta parte, Balan a spus ca, pentru moment, "nu se stie" cand vor fi reluate livrarile de curent in satele din stanga Nistrului.

Livrarea curentului electric a fost sistata, joi, la ora 10.20. Mai multe localitati din sudul Moldovei, din raioanele Stefan Voda, Causeni si Criuleni, precum si cinci localitati din stanga Nistrului, care sunt sub jurisdictia Chisinaului dupa ostilitatile din 1992, au ramas fara energie electrica.

Autoritatile din Romania si Ucraina au declarat ca sunt dispuse sa ofere Republicii Moldova energie electrica, in cazul in care va exista o cerere din partea oficialitatilor moldovene.

Kievul nu a acordat facilitati la export

Ministerul de Externe de la Chisinau a dezmintit declaratiile liderului transnistrean, Igor Smirnov, potrivit carora Ucraina ar fi acceptat intrarea marfurilor din Transnistria fara formalitatile vamale ale Republicii Moldova.

Surse din cadrul ministerului au precizat ca a avut loc, joi, o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Chisinau, Petro Cealii, in cadrul careia diplomatul ucrainean a declarat ca autoritatile de la Kiev nu au luat nici o decizie oficiala privind acordarea de facilitati partii transnistrene.

Pe de alta parte, surse guvernamentale au declarat, sub acoperirea anonimatului, ca serviciul vamal de stat al Ucrainei permite circulatia libera a trenurilor din Transnistria, in pofida faptului ca marfurile transportate nu beneficiaza de acte moldovenesti.

Voronin, invitat la Moscova in 2005

In timp ce relatiile dintre Moldova si Transnistria sunt din ce in ce mai tensionate si toata lumea asteapta ca Moscova sa se foloseasca de influenta pe care o are asupra liderului de la Tiraspol, pentru a-l determina sa renunte la inchiderea scolilor romanesti din regiunea separatista, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a gasit de cuviinta sa-l invite pe omologul sau moldovean, Vladimir

Voronin, sa participe la manifestatiile prilejuite de implinirea a 60 de ani de la victoria in al doilea razboi mondial, care vor avea loc, la 9 mai 2005, la Moscova.

"O comemorare demna a acestor fapte eroice fara precedent va servi la consolidarea prieteniei fratesti si a cooperarii stranse si multilaterale intre popoarele rus si moldovean, precum si la hotararea de a ne opune impreuna provocarilor si pericolelor secolului XXI, in primul rand terorismului international", se arata intr-o scrisoare adresata lui Voronin de catre liderul de la Kremlin.

"Sper ca, in luna mai a anului viitor, voi avea posibilitatea sa va salut la Moscova", potrivit mesajului lui Putin.