Politisti cu functii de conducere continua sa fie implicati in accidente rutiere soldate cu victime. De aceasta data, o tanara de 14 ani a ajuns la spital in stare grava, sambata, dupa ce a fost accidentata de prim-adjunctul sefului IPJ Bihor.

Totul s-a petrecut pe o strada din centrul Oradei, unde comisarul sef Dumitru Strava, aflat la volanul autoturismului sau personal, un Volkswagen Passat, cu numarul de inmatriculare BH-06-AAC, a lovit in plin o adolescenta care a coborat dintr-o duba parcata pe marginea drumului si a incercat sa traverseze strada fara sa se asigure.

Impactul a fost extrem de puternic mai ales ca Strava nu a franat, autoturismul oprindu-se la o distanta de peste 150 de metri de la locul accidentului. "Nu am vazut-o. M-am trezit cu ea pe masina. Ca o minge de fotbal. N-am oprit imediat pentru ca pe moment n-am stiut ce se intampla. M-am pierdut cu firea. Oricum, nu aveam viteza.

Nici nu se poate pe strada aceasta, e foarte aglomerata", a declarat, citat de Mediafax, comisarul sef.

Dumitru Strava este insa contrazis de cei care au asistat la producerea accidentului. "Masina a venit cu viteza. A avut sigur 80 la ora. A luat-o pe capota masinii si s-a dus mai departe. Fetita a cazut opt metri mai incolo, dar soferul s-a dus mai departe. Cred ca nu voia sa se vada urmele de franare si sa se stie viteza", a spus Kovacs Iuliu, soferul dubei din care a coborat fata.

Un echipaj al Serviciului Politiei Rutiere s-a deplasat la fata locului pentru a face verificari. "E prematur sa ne pronuntam asupra vinovatiei cuiva. Cert e ca nu exista urme de franare, dar si ca fata a trecut in loc nepermis si fara sa se asigure", a mentionat comisarul Florian Campan, ofiterul care a efectuat primele cercetari.

Comisarul sef Dumitru Strava a fost transportat la spital, unde i-au fost prelevate probe biologice pentru a se stabili daca inainte de a se urca la volan a consumat sau nu bauturi alcoolice.

Potrivit IPJ Bihor, cercetarile in acest caz sunt facute de o echipa condusa de procurorul Nicolae Craiveanu, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, delegat de procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Oradea. Impreuna cu conducerea IPJ Bihor si expertii tehnici efectueaza verificari pentru elucidarea imprejurarilor exacte in care s-a produs evenimentul.

"Comisarului sef Dumitru Strava i-au fost recoltate probe biologice, iar autoturismul implicat in accident a fost indisponibilizat la sediul IPJ Bihor, urmand ca luni, 9 august, (n.r.-astazi) sa se efectueze expertiza tehnica pentru stabilirea circumstantelor in care s-a produs evenimentul", se arata in comunicatul IPJ Bihor.

Adolescenta, Anita Peret, a fost transportata imediat de un echipaj al SMURD la Spitalul Clinic Judetean Oradea. "Fata este in coma profunda. A suferit un traumatism cranio-cerebral deschis, foarte grav. Inca nu se pune problema unei interventii chirurgicale. Asteptam ca starea ei sa se stabilizeze. Pronosticul este insa rezervat", declara sambata dr.

Valentin Anton, medic specialist in medicina de urgenta. Ieri, Anita Peret se afla in coma profunda, sansele de supravieture fiind minime, tanara fiind tinuta in viata doar datorita aparatelor. "Starea fetitei este foarte grava. Este in coma profunda. A suferit multiple traumatisme in urma accidentului si e cuplata la ventilator.

Are sanse minime de supravietuire", a declarat asistenta ei de salon, Stela Domocos.

Victimele intotdeauna "responsabile"

Cazul lui Dumitru Strava nu este singular, in ultima luna mai multi politisti, unii dintre ei cu functii inalte, fiind implicati in accidente rutiere grave. Comisarul Virgil Cristian, fostul sef al Serviciului Politiei Rutiere, adjunct al sefului IJP Vrancea, ofiter specialist in cadrul Biroului de Ordine Publica Focsani, este unul dintre ei.

Baut la volan, el a fost autorul unui accident rutier soldat cu moartea unui biciclist. Gheorghe Adjudeanu, de 58 de ani, a fost lovit in plin de Volkswagenul Golf IV condus de Virgil Cristian, care dupa impact a mai parcurs 30 de metri si s-a oprit in mijlocul unei livezi.

Comandatul IPJ Vrancea, comisarul-sef Crin Silviu Grosu, declara ca Virgil Cristian a fost testat imediat dupa accident cu alcoolscopul, iar testul a iesit pozitiv. "Rezultatele de la alcoolscop au aratat ca ofiterul Virgil Cristian bause serios. La audieri comisarul a recunoscut ca a baut doua-trei beri, insa rezultatele de la alcoolscop arata ca si cum bause cateva zeci de beri.

Imediat dupa accident comisarului i s-au prelevat si probe de laborator", preciza comandatul IPJ Vrancea.

Intre timp s-a stabilit. Virgil Cristian avea o alcoolemie de 1,35 la mie, insa rezultatele au fost contestate de autorul accidentului. Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea a inceput urmarirea penala a comisarului pentru ucidere din culpa, dar Virgil Cristian sustine in continuare ca este nevinovat si ca cel pe care l-a omorat i-a sarit in fata, impactul neputand fii evitat.

Cazurile unor accidente in care sunt implicate persoane cu functii importante si care se soldeaza cu moartea unor oameni sunt destul de dese si de cele mai multe ori se incearca musamalizarea lor si ascunderea adevarului. Ziarul ZIUA a prezentat cazul unui accident in care un om a murit si in care a fost implicat un sofer al Parchetului de pe langa Judecatoria Valenii de Munte.

Alecsandru State, in varsta de 71 de ani, a fost lovit in plin de o masina, cu numarul de inmatriculare PH-30-MPR, care circula cu viteza foarte mare si la volanul careia era Emil Rosca. Alaturi de sofer in autoturism se mai afla prim procurorul de la Parchetulul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte, Gheorghe Garbea.

Imediat dupa accident familia batranului a acuzat faptul ca se incearca musamalizarea cazului. Si de aceasta data, la fel ca in cazul comisarului din Vrancea, "responsabil" pentru producerea accidentului este victima.

Si seful Politiei muncipiului Piatra Neamt, comisarul-sef Ioan Mihaila, a fost implicat, tot in urma cu aproximativ o luna, intr-un accident rutier, chiar daca nu de o asemenea gravitate ca cele prezentate mai sus. Nu au fost inregistrate victime, dar doua masini au fost grav avariate.

Comisarul-sef Mihaila se deplasa cu Mercedesul sau personal pe o strada din localitate iar, la intrarea intr-o intersectie, nu a observat indicatorul "Oprire", a continuat sa mearga cu masina, care s-a tamponat cu o Dacie condusa regulamentar de Marius Verescu, de 20 de ani, din localitate. Mihaila si-a recunoscut vina si a gasit si explicatia pentru faptul ca nu a vazut indicatorul.

De vina au fost ramurile unui copac, din cauza carora indicatorul nu era vizibil.

Imediat dupa producerea accidentului seful Politiei Piatra Neamt a ramas fara permis de conducere, el putand insa circula in baza unei dovezi eliberate de politistii de la Circulatie.