Partidul National Liberal a stabilit lista cu locuri eligibile pentru Parlament. Pe lista stabilita de PNL la Delegatia Permanenta, trei sferturi dintre candidati vor fi, pentru prima data, supusi votului alegatorilor in cursa pentru Senat sau Camera Deputatilor. Media de varsta a celor nominalizati este in jur de 45 de ani.

Candidatul ideal

Principiul pe care PNL si-a stabilit listele parlamentare pare sa fie in concordanta cu masurile anuntate anterior de partid.

Cu putin timp in urma, PNL- aidoma celorlalte partide parlamentare- isi stabilea un fel de portret al candidatului ideal.

Printre altele, acesta trebuia sa aiba un trecut politic si moral nepatat dar, in acelasi timp, era necesar sa aiba si o experienta politica bogata.

Se invoca, de asemenea, primenirea partidului prin aducerea la rampa de nume noi.

Cazul Catarama

Pe noile liste ale PNL nu apar nume importante, cum ar fi cel al lui Viorel Catarama.

Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a declarat ca a propus scoaterea lui Viorel Catarama de pe listele parlamentare pentru ca este un politician controversat si are o imagine negativa care poate prejudicia Alianta.

"Catarama nu are hotarari ale Justitiei care sa-l condamne insa, din pacate pentru el, are o imagine negativa legata de unele activitati la care a participat sau nu".

Impact mare asupra populatiei l-a avut afacerea SAFI Invest, unde Viorel Catarama era director general.

SAFI a fost un fond mutual de genul Caritas si FNI a caror soarta a si impartasit-o dealtfel.

Prabusirea acestui fond a afectat la vremea respectiva aproximativ 200.000 de persoane care si-au depus economiile in speranta unor dobanzi foarte mari.

Viorel Catarama a criticat initial decizia partidului dar apoi a declarat presei ca e o hotarare politica si trebuie respectata.

Viorel Catarama a precizat totusi ca va ramane in partid.

Decizia pe care a luat-o PNL in cazul omului de afaceri e punctul final intr-o linie descendenta cu privire la viitorul parlamentar al acestuia.

Initial, Viorel Catarama a fost scos de pe listele PNL de la Senat si a fost mutat la judetul Vaslui.

Ceea ce parea atunci parea un soi de pedeapsa- judetul Vaslui fiind unul cu rezultate foarte slabe pentru partid- s-a concretizat acum in scoaterea definitiva a lui Viorel Catarama de pe liste.

Pe primele locuri

Locuri fruntase ocupa insa alti lideri cunoscuti ai partidului: Paul Pacuraru la Galati, Theodor Melescanu la Prahova, sau Eugen Nicolaescu la Mures.

Apar insa si nume noi, precum Adrian Cioroianu la Timis sau Raluca Tatarcan la Sibiu.

Toti candidatii propusi pe liste vor completa un chestionar in care vor preciza daca au avut legaturi cu securitatea sau cu PCR sau daca sunt implicati in procese penale.

Comisia de etica a partidului va analiza chestionarele si pe baza votului acesteia, Delegatia Permanenta a partidului din septembrie va aproba varianta finala a listelor pentru Parlament.

PNL va merge la alegerile parlamentare pe liste comune cu PD, care urmeaza sa isi stabileasca, la randul sau, candididatii in zilele viitoare.