Sambata, la Delegatia Permanenta PNL, a avut loc o importanta batalie, castigata de Theodor Stolojan. Marul discordiei a fost Viorel Catarama. Acesta a incercat sa obtina desemnarea sa drept candidat la Bucuresti. Gruparea Patriciu l-a sustinut in forta. Dupa indelungate discutii, s-a votat.

33 de delegati au sustinut pozitia Biroului Executiv, respectiv punctul de vedere al presedintelui PNL, iar 31 de delegati au mers pe mana lui Catarama. Cei 31 sunt adeptii celei de-a doua grupari importante care exista la nivelul conducerii PNL si care il are drept lider pe Patriciu.

Intrucat au existat controverse in legatura cu trei abtineri, unii sustinand ca acestea sunt voturi anulate, altii ca nu, dupa indelungate discutii in care a intervenit in forta presedintele PNL, votul a fost repetat. De aceasta data, in sala nu au mai ramas decat 62 de persoane, intre care 43 l-au exclus pe Catarama si numai 19 l-au sustinut.

Semn ca nucleul dur al lui Patriciu din Delegatia Permanenta, se reduce la aceasta ultima cifra si ca mai exista cativa lideri ai partidului cu atitudine oscilanta. Ce semnificatie are deznodamantul produs sambata?

Pana la un punct, putem spune ca deliberarea a avut drept tema principala si substrat pozitia partidului fata de un lider controversat. In perceptia publica, Viorel Catarama nu se bucura doar de aprecieri pozitive. El a starnit si numeroase reticente, critici, dezaprobari. Chiar daca prestatia sa din trecut, ca parlamentar, a putut fi caracterizata drept autentic si riguros liberala.

Atat timp cat acest lider este privit ca un baron, iata ca, din teama de a nu depuncta partidul in alegeri, majoritatea conducatorilor din PNL a decis ca este preferabila lasarea acestuia in off-side. Pana la un punct asa si este. Numai ca, ceea ce s-a intamplat in Delegatia Permanenta are si o alta semnificatie, care mie mi se pare mai interesanta.

Modul in care s-a derulat infruntarea celor doua tabere poate sugera cum se va derula adevarata batalie, atunci cand se va pune problema succesiunii la presedintia PNL. Si, in mod paradoxal, in ciuda rezultatului de sambata, se pare ca Dinu Patriciu a reusit sa-si arate muschii si sa demonstreze ca dispune de un potential real care il poate face invingator. Pe ce se bazeaza acest rationament?

In cazul Catarama, Stolojan a invins. A invins, de altfel, tot sambata si in celelalte doua dispute cu aripa Patriciu, reusind sa impuna dizolvarea Biroului Permanent al Organizatiei Sectorului 2 Bucuresti si sa-l elimine pe Popovici propus pentru Gorj de aceeasi aripa Patriciu.

Scorul realizat in toate cele trei runde ne arata doua lucruri: atat timp cat conduce PNL, Stolojan este indiscutabil mai puternic, in ciuda opozitiei viguroase a aripii Patriciu; in momentul in care acesta nu va mai conduce PNL, o parte dintre adeptii lui Stolojan vor intari aripa Patriciu, pentru ca au fost si sambata oscilanti, iar ceilalti vor fi lipsiti de un lider.

Ce urmeaza sa se intample imediat dupa alegerile din toamna acestui an?

In ipoteza in care Theodor Stolojan castiga prezidentialele, el se va retrage de la partid. In acel moment, aripa mai puternica pe care el o conduce azi va fi vidata. Aici, cu exceptia lui Valeriu Stoica, nu prea mai exista o personalitate care ar putea deveni suficient de credibila pentru participantii la Congres, astfel incat sa preia succesiunea.

Iar Valeriu Stoica, in ciuda meritelor lui incontestabile, nu cred ca mai poate juca in PNL un alt rol decat cel de eminenta cenusie. In schimb, in gruparea Patriciu, fara a-l pune la socoteala chiar pe el, sunt cativa lideri cu suficienta charisma si autoritate, dintre care unul ar putea deveni succesorul lui Stolojan. Dar, mai exista si ipoteza in care Stolojan pierde alegerile prezidentiale.

In aceasta situatie e totusi greu de crezut ca Alianta D.A. le-ar putea castiga pe cele parlamentare, la un scor care sa-i permita sa faca guvern. Si atunci, Stolojan va fi sanctionat prin pierderea functiei de Presedinte. Iar daca rateaza prezidentialele, dar castiga guvernul, din nou ramane de vazut daca va mai putea sta si presedinte PNL.

Invinsa sambata, gruparea Patriciu a aratat ca poate castiga la Congres. Patriciu pierde intr-o singura ipoteza: daca dupa alegeri se va produce o fuziune PNL - PD. Atunci, adversarii sai vor fi majoritari.