Promisiunea copresedintilor Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, de a revigora clasa politica, prin promovarea de nume noi pe listele parlamentare este acoperita doar pe jumatate.

Desi sambata, liderul liberal a anuntat ca aproximativ trei sferturi dintre candidatii Aliantei PNL-PD la alegerile din toamna vor fi nume noi, care nu au mai fost in Parlament, o analiza serioasa a componentei listelor demonstreaza ca pentru locurile eligibile au fost preferate nume din vechea garda. Dintre liberali, pe Puiu Hassotti, Radu F.

Alexandru, Gheorghe Flutur, Nini Sapunaru, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu, Eugen Nicolaescu, Paul Pacuraru, Teodor Melescanu, Varujan Vosganian sau Radu Campeanu vom avea prilejul sa-i revedem si in viitorul legislativ.

Nici democratii nu renunta usor la figurile binecunoscute din partid sau la cele "transferate" pe parcurs de la alte formatiuni: Radu Berceanu, Iuliu Pacurariu, Tanase Barde, Valeriu Tabara, Mihai Stanisoara, Valentin Iliescu si Vasile Blaga se vor instala confortabil in fotolii parlamentare, datorita pozitiilor privilegiate pe care le ocupa pe listele Aliantei.

Cel putin discutabila este prezenta pe liste a unor perdanti in alegerile locale, in calitate de candidati sau sefi de filiale, cum ar fi Stelian Dutu, Ion Carstoiu, Paula Ivanescu, Maria Petre, Dan Carlan, Anca Boagiu, Cezar Preda.

In schimb, situatia unui parlamentar activ al democratilor, care insa nu a reusit o performanta buna in locale, ca presedinte al organizatiei Neamt, Ioan Onisei, este inca incerta.

Cine pleaca...

Este de remarcat faptul ca de pe liste lipsesc nume sonore ale ambelor partide. Daca liberalii au renuntat, la propunerea transanta a liderului PNL, Theodor Stolojan, chiar pe ultima suta de metri, la Viorel Catarama, si democratii si-au permis sa-l lase fara statut de parlamentar pe fostul premier Radu Vasile.

Alte figuri de notorietate care nu se vor mai regasi in viitorul Parlament, din proprie initiativa insa, sunt Valeriu Stoica, Dinu Patriciu, Mircea Ionescu Quintus si Alexandru Paleologu.

Daca in cazul ultimilor doi, "seniori" cu vechi state de plata in partid, nu exista motive pentru a ne indoi de onestitatea demersului lor, in cazul lui Stoica si mai ales al lui Patriciu, retragerea lor pare una strategica, ei incercand deja sa-si impuna oamenii fideli in pozitii eligibile pe listele Aliantei.

Actualii parlamentari liberali Marin Anton, Ion Sarbulescu si Anton Ionescu, ca si fostul ministru Victor Babiuc, Aurel Pana, Sorin Lepsa si Vasile Bran (PD) vor avea surpriza de a nu-si mai gasi numele printre viitorii parlamentari.

O situatie incerta, cauzata de conflictele interne din tabara liberala, au si deputatii liberali Viorel Coifan si Napoleon Pop, care se afla doar pe pozitii semieligibile.

Cine vine...

O promisiune electorala onorata de conducerea Aliantei a fost promovarea tinerilor liberali si democrati. Astfel, la PNL, din cele 127 de locuri eligibile, 15 candidati sunt sub 35 de ani, 34 sub 40 de ani, iar trei sub 30 de ani. Media de varsta a candidatilor liberali este de 45 de ani. Tinerii din PNL care sunt pe primul loc pe listele Aliantei D.A.

sunt: Tiberiu Barbuletiu, Cristian Boureanu, Ionut Popescu, Dambovita; Mihai Voicu, Marian Hoinaru, Catalin Micula, Raluca Tatarcan, Adrian Cioroianu si Daniel Ilusca. La PD se remarca Liviu Nistoran, Roberta Anastase, Lavinia Sandru, Romeo Raicu, Dorel Jurcan, si, nu in ultimul rand, controversatul Cozmin Gusa.

Femeile mai asteapta

Desi in campania electorala pentru locale toate partidele au pledat pentru promovarea a cat mai multor persoane de sex feminin in pozitii eligibile, se pare ca in momentul alcatuirii listelor conducerea PNL a uitat promisiunile facute. Stolojan a motivat prezenta in pozitii eligibile a doar cinci femei prin faptul ca prea putine membre de partid si-au depus dosarele cu candidaturi.

Totusi, liderul liberal a anuntat ca Delegatia Permanenta a decis ca pe locurile semieligibile sa fie incurajata candidatura reprezentantelor liberale si democrate. Democratii stau mai bine la acest capitol, numai din figurile cunoscute avand sanse reale de a accede in viitorul legislativ Roberta Anastase, Anca Boagiu, Cornelia Cazacu, Lavinia Sandru, Maria Petre si Paula Ivanescu.