La o privire mai atenta, prudenta afisata de straini este pe deplin justificata. Hatisul legislativ, birocratia excesiva si controalele numeroase, chiar abuzive, ii nemultumesc peste masura pe afaceristii europeni care prefera sa ramina

la distanta.

Insa, in masura in care negocierile cu Uniunea Europeana avanseaza, Romania va deveni o reala atractie pentru investitorii straini care vad in noi o piata uriasa, dar slab dezvoltata, sint de parere analistii economici.

Potrivit datelor oferite de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), in primele cinci luni ale anului, volumul investitiilor straine directe in Romania a ajuns la 759 milioane euro, cu 194 milioane euro mai mult decit in perioada similara din 2003.

Oficialii romani se asteapta ca anul acesta investitiile straine sa depaseasca 2 miliarde euro, estimare care a luat in calcul si privatizarea Petrom. Chiar si asa, nici nu indraznim sa ne comparam cu Ungaria care, in urma cu trei ani, a atras investitii straine de 3,9 miliarde euro.

Practic, singurele capitole la care Romania puncteaza serios sint numarul mare de consumatori si mina de lucru ieftina. Dar, ori de cite ori au ocazia, afaceristii straini amendeaza coruptia, birocratia si fiscalitatea excesiva.

“Lipsa de implementare a unor legi, birocratia, controlul excesiv si de multe ori nejustificat, interpretarea discretionara a legii de catre factorii de control, nesiguranta privind aplicarea legii de catre instante trebuie eliminate daca se doreste cresterea investitiilor straine in Romania”, spune Ruxandra Stan, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

Potrivit oficialilor Sectiei Economice a Ambasadei Regatului Tarilor de Jos, afaceristii olandezi, de altfel cei mai mari investitori straini din Romania, spun ca eliminarea coruptiei si o comunicare transparenta intre guvern si mediul de afaceri ar permite atragerea unui volum de investitii mult mai insemnat.

Investitiile de la zero vizeaza industria lemnului

Afaceristii straini care au investit in proiecte de tip greenfield au vizat in special industria componentelor auto, a lemnului, a materialelor de constructii si a bunurilor de consum, afirma Alexandru Popa, presedintele ARIS. De exemplu, compania austriaca Holzindustrie Schweighofer va investi peste 60 milioane dolari in industria prelucrarii lemnului.

La rindul sau, Philippe Boin, seful Misiunii Economice a Ambasadei Frantei la Bucuresti, completeaza lista preferintelor investitorilor francezi cu domenii, precum textilele, industria agroalimentara, metalurgia si IT.

Un miliard de dolari de la americani

“In Romania, investitiile de tip greenfield nu sint caracteristice pentru industria grea, prelucratoare si cea constructoare de masini. In aceste domenii au existat deja platforme de investitii inainte de 1990, prin urmare afacerile s-au “ridicat” pe aceste platforme.

Iar exemple sint multe: Timken, care este o investitie americana, Koyo, Kvaerner IMGB, LukOil Petrotel, Trinity Group”, ne-a declarat Roberto Musneci, presedintele Camerei de Comert Americane (AmCham). El a adaugat ca valoarea investitiilor americane tip greenfield in Romania depaseste un miliard de dolari.

Banii au fost investiti in productia de piese si accesorii auto, electronice si IT, productia de bunuri de larg consum, industria alimentara si textila, exemple in acest sens fiind Tuborg, Interbrew, Starfoods, Coca-Cola.

Tinta viitoarelor investitii straine

Roberto Musneci, presedintele AmCham: “Investitiile americane se vor orienta catre IT, energie, activitati de tip manufacturier, productie de bunuri de larg consum”.

3.000 locuri de munca in plus

Potrivit datelor furnizate de ARIS, in primul semestru al acestui an au fost inaugurate doar trei mari proiecte de investitii tip greenfield: fabrica de componente auto a companiei japoneze Yazaki, fabrica de tapiterii auto a Johnson Controls (SUA) si fabrica de productie si prelucrare a cherestelei de la Sebes a firmei austriece Holzindustrie Schweighofer. Aceste proiecte au creat 3.

000 noi locuri de munca,

iar valoarea investitiilor se ridica la 90 milioane euro.

Principalele proiecte de investitii de tip greenfield care se deruleaza prin ARIS

Saint Gobain (Franta) - 100 milioane euro in industria sticlei

Holzindustrie Schweighofer (Austria) - 64 milioane dolari in industria prelucrarii lemnului

Wienerberger (Austria) - 20 milioane euro in industria materialelor de constructii

Investitii de tip greenfield, asistate de ARIS, aflate in stadiul de finalizare

Selgros (Germania) - construieste zece magazine angro pentru produse alimentare si nealimentare. Valoarea proiectului este de 120 milioane dolari

Anchor Mall Group (Turcia) - va inaugura in octombrie cel de-al doilea mall din Capitala, investitia ridicindu-se la 35 milioane euro

Michelin (Franta) - a investit 60 milioane euro in productia de anvelope

"Interesul investitorilor italieni nu se mai indreapta catre activitatile de tip manufacturier, ci mai ales catre energie, utilitati, agricultura, infrastructura (aeroporturi si interporturi), dar si servicii precum expozitiile

Luca Serena, presedintele Fundatiei"

Sistema Italia Romania

“In 2004, investitiile straine se vor concentra in sectorul energetic, telecomunicatii, industria constructoare de masini si piese auto, industria materialelor de constructii si prelucrarea lemnului, electronice si electrocasnice"

Alexandru Popa, presedintele ARIS”