Vara se ataca subiecte de vacanta, mai moi in aparenta, in realitate destul de tari. Acum catva timp a inceput, ca sa zicem asa, campania impotriva prostului gust si a lipsei de civilizatie. A fost trezita ideea ca muzica data la maximum, gunoaiele, manelele, zgomotul exagerat, manifestari clare ale prostului gust si necivilizatiei, gonesc turistii straini de pe litoral.

Muzica pusa la maximum, ca pentru surzi, care vor sa si-i faca asemenea si pe cei care inca mai aud, demonstreaza lipsa de civilizatie indiferent daca dolarii sau euro(ii) pleaca mai spre sud sau nu.

Lipsa de civilizatie endemica a romanului mediu de azi se vede si-n gunoaiele printre care-si duce cu nonsalanta (sau nu) viata, sporindu-le precum poetul Blaga, a carui umbra a trecut o clipa prin actualitatea acestei veri, misterul lumii.

Orasele, din sud mai ales, sunt adesea inconjurate de campuri vaste, "minate" cu pungi de plastic sau sticle de plastic, ratacitoare in bataia vantului, cam ca destinul nostru, ajuns pe maini rele. Parca ne-am apara cu aceste campuri de false mine de inamicul care incearca, totusi, sa inainteze. Si "inamicul" chiar renunta sa ne mai cumpere tara, sau macar "activele" ei.

Si nu doar o data, din cauza lipsei de civilizatie a celor care i-o ofera, aici intra si proasta organizare, si obraznicia cu care se pretinde bacsis (azi i se zice spaga), si nesimtirea cu privire la drepturile celuilalt.

Viata e foarte periculoasa in Romania, candidatul bolnav la integrarea in Uniunea Europeana. Daca nu te calca vreo nevasta de stab sau vreun comisar de politie, cu jeep-ul sau automobilul lor, atunci te asurzesc boxele din acelasi (sau alt) vehicul sfidator.

Spune-le proprietarilor celor din urma ca polueaza fonic, daca vrei sa devii sac de kick boxing, un sport murdar, la moda, intr-o lume asemenea. Daca ai Trabant si nu mergi cu o suta pe ora, te bat SPP-istii de-ti suna apa-n cap inca inainte de a ajunge la mare. Daca nu esti macar secretar de stat, cu ea acolo ramai, nu ti-o mai scoate nimeni, iar derbedeii raman in SPP-ul lor.

De prost gust e si obsesia estivala a "distractiei". Adica evaziune. Care, desigur, convine politicienilor verosi ce tind spre putere. Mania respectiva e de inteles, pe de o parte; pe de alta, insa, ea sugereaza un fel de nostalgie instinctiva dupa spalarile repetate ale creierului de catre uneltele regimului comunist.

Nu ni-l mai spala ei fortat? Ni-l spalam singuri, de buna voie, par a spune toti acestia. Si, pe masura ce operatiunea evolueaza, se golesc si ochii, si gesturile de orice urme omenesti. Iar pe creierele aferente, netezite bine, "te poti plimba cu motocicleta", cum spunea, despre altcineva, vocea unui creier de altadata, deloc netezit, nici de voie, nici de nevoie.

Repulsia fata de nevoia de "elita" demonstreaza ca operatia a (cam) reusit. Tot de necivilizatie si de prost gust tine si indiferenta fata de celalalt, cu drepturile lui cu tot. Si aici ajungem la inaptitudinea acestui tip de om, pe care H.-R. Patapievici l-a numit "recent", pentru democratie.

El isi exercita scrasnind drepturile de cetatean, neintelegand, de prea multe ori, de ce era nevoie de toate acestea, cand aveam "tatuc" sa gandeasca si sa si faca in locul lui. Acest tip de om-neom nu va fi in stare niciodata sa inteleaga ce i se reproseaza cand incalca normele convietuirii. Pentru el, aceasta din urma se traduce simplu: care pe care.

Cat despre "tesatura sociala", prin asta, asa destramata cum e azi, poti totusi vedea viitorul destul de usor. Desi capitalist si nu dimpotriva, tot ca-n vremea lui "nea Nicu": "mic, negru si bate la usa". Daca nu cumva ni-l vor albi altii, cu forta, asa cum invers s-a intamplat de atatea ori in istorie.