Regimul curentilor si implicit al depunerilor aluvionare in zona gurii de varsare a Bratului Chilia sunt modificate drastic tot din acea perioada. Astfel, este surprinzator cum Baia Musura s-a transormat intr-un timp atat de scurt din golf in laguna prin separarea de mare printr-un cordon litoral. Echipa "Oceanic Club" a observat ca in aceasta zona procesul de sedimentare este accelerat.

Mai mult, Baia Musura este astazi sufocata de plante acvatice.

Localnicii ne-au ajutat cu informatii importante. Din spusele lor, grupuri mari de pasari, intre care amintim pelicani (Pelecanus onocrotalus), cormorani (Phalocrocorax carbo), cormoran mic (P. pigmaeus), starci de noapte (Nycticorax nycticorax), lisite (Fulica atra), starci cenusii (Ardea cynerea), starci rosii (A. purpurea) etc.

sunt prezente in Baia Musura intr-un numar mult mai mare in ultimul an. Totodata, la nivelul speciilor cu populatii in card se inregistreaza un stres extrem de ridicat.

Nivelul vitezei de curgere pe canalele secundare dintre Cardon si Periprava inregistreaza o scadere fata de medie, desi in ultima perioada ploile au alimentat afluentii Dunarii, ceea ce afecteaza speciile de pesti care se reproduc in apele curgatoare.

Toate aceste schimbari sunt puse pe seama construirii canalului Bastroe, dar nu sunt singurele probleme identificate de echipa B-Watch. Cantitati mari de deseuri menajere sunt raspandite pe mai toate canalele deltei. Efectele lipsei de respect pentru mediul inconjurator sunt usor de observat.

Inca de la imbarcarea pe navele de pasageri, unii turisti arunca cu nonsalanta in apa orice obiect considerat nefolositor. Si ignoranta acestor oameni e usor de observat pe mai toate canalele accesibile din delta: pet-uri, cutii si alte gunoaie plutesc la tot pasul, transmite Asociatia "Oceanic Club". Campania continua. Semnati la www.petitiononline.com/RomDelta.

13.000 de semnaturi

B1 TV intra in actiune inca de dis-de-dimineata pentru salvarea Deltei Dunarii. Emisiunea dinamica moderata de Alina Stancu si Sorin Ganciu "Viata Dimineata" a cuprins ieri subiectul agresiunii ucrainene asupra Biosferei Delta Dunarii prin realizarea canalului navigabil Bastroe.

Dupa prezentarea pe larg a cazului si a implicatiilor nefaste ale canalului asupra eco-sistemului Deltei, Alina Stancu a abordat si consideratiile de ordin geopolitic si geostrategic.

Apoi, Liviu Mihaiu de la Salvati Delta si Dunarea - Academia Catavencu a intrat tare in autorii dezastrului amintind ca, din pacate, si Romania "are ucrainenii ei" la putere, persoane interesate mai mult in obtinerea de profituri de pe urma Deltei decat in salvarea acesteia.

In ce priveste distrugerea faunei si florei, cercetatorul roman de la NASA, Radu Popa, invitat special, a explicat in amanunt in ce constau efectele dezastroase ale constructiei acestui canal, evidentiind ca este cea mai proasta alegere din cele trei variante prezentate organismelor europene.

In exclusivitate la o televiziune nationala a fost difuzata o imagine prin satelit realizata de NASA in zona in care Ucraina dragheaza in forta la canalul Bastroe.

De la ZIUA, Victor Roncea a prezentat stadiul campaniei pentru salvarea Deltei Dunarii, evidentiind faptul ca societatea civila romaneasca poate avea un rol important in aplicarea unor masuri coercitive asupra Ucrainei, in contextul in care Uniunea Europeana tine cont de vocea acesteia. Circa 120 de organizatii romanesti si internationale si peste 13.

000 de persoane s-au alaturat demersului initiat de ZIUA si Civic Media pentru stoparea lucrarilor canalului ucrainean.

Ziaristul, coordonator al campaniei, a criticat implicarea unei firme a Germaniei in proiect, a remarcat slaba si intarziata redactie a statului roman si a indemnat mass-media romanesti sa se solidarizeze in prezentarea acestui subiect de o importanta vitala pentru viitorul Romaniei. Contactate ieri de ZIUA, Realitatea TV, Prima TV si Antena 1 studiaza aceasta posibilitate.

Campania B1 TV continua azi, tot la "Viata Dimineata", unde Alina Stancu il va avea ca invitat principal pe reputatul cercetator Cristian Lascu, director al National Geographic - Romania si coordonator al Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice GESS.