Politicienii au o cota de incredere de doar 18 la suta in Romania, imaginea lor fiind la fel de proasta sau chiar mai proasta si in alte 19 tari din Europa si America, reiese dintr-un sondaj international GfK, publicat ieri de portalul PR Newswire. Cercetarea, efectuata in 19 tari din Europa si in Statele Unite, a vizat cota de incredere a populatiei in diverse categorii profesionale.

Per total, media celor care au incredere in politicieni este de doar 16%. In Romania, 18% din cei chestionati au incredere in politicieni, celelalte categorii profesionale inregistrind cote mai ridicate: marii manageri - 47%, jurnalistii - 68%, avocatii - 54%, preotii - 77%. De asemenea, au cote mai mari decit politicienii angajatii din armata - 82%, medicii - 77% si profesorii - 85%.

Potrivit sondajului, la capitolul “incredere in politicieni”, cifrele cele mai mici s-au inregistrat in Polonia si Germania - cite 6% fiecare. La polul opus se afla Olanda, unde 32% din cei chestionati au spus ca politicienii sint demni de incredere, media pe Europa occidentala fiind 15%, iar pe Europa centrala - 11%.

In Rusia, politicienii au cistigat increderea a 12% din cei intervievati, iar in Statele Unite a 17% din repondenti. Cercetarea a fost facuta in luna mai 2004, fiind chestionate cite 1.000 de persoane din fiecare tara. Concluzia autorilor sondajului a fost ca, in fiecare dintre cele 18 tari, majoritatea populatiei nu are incredere in oamenii politici.

In schimb, profesorii si medicii sint categoriile profesionale in care europenii si americanii au cea mai mare incredere.