Dupa o tranzactie esuata, in urma careia au ramas datorii de zeci de miliarde de lei, fabrica brasoveana este curtata de firme conduse de oameni ai puterii

Intreprinderea brasoveana Hidromecanica asteapta un nou proprietar dupa privatizarea esuata cu controversatul om de afaceri Alexandru Crisan.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a deschis trei oferte pentru pachetul majoritar de actiuni al uzinei: una de la SIF Transilvania, alta de la firma Fin Ivar SA, condusa de senatorul PSD Ion Seche si sotia acestuia, iar a treia de la un investitor din localitatea Bran, Lucian Girbacea.

De la precedenta privatizare, parafata in septembrie 2001 de fostul ministru Ovidiu Musetescu, fabrica a trecut prin numeroase greve si a adunat datorii de zeci de miliarde de lei.

Suspectata atunci ca ar fi fost o tranzactie de tip “clientelar”, in procesul de privatizare a fabricii se simte din nou izul partidului de la putere, avind in vedere ca doua din cele trei oferte vin de la firme in conducerea carora se afla oameni cu state vechi in PSD.

“In zilele urmatoare se va semna contractul, dar inainte de aceasta comisia de negociere trebuie sa verifice daca toti potentialii cumparatori indeplinesc conditiile pentru achizitionarea fabricii. Tot in zilele urmatoare va avea loc o negociere cu cei trei doritori.

Daca ofertele actuale nu sint suficiente, se vor solicita oferte finale imbunatatite”, a declarat purtatorul de cuvint al AVAS. Capitalul social al Hidromecanica, uzina care produce motoare si turbine industriale, este de aproape 65 miliarde de lei (2 milioane dolari).

SIF Transilvania, una dintre cele cinci mari societati de investitii financiare care au mostenit in anii ‘90 parti importante din economia comunista, pare sa aiba cele mai mari sanse. E deja unul dintre actionarii importanti (45%) si are suficienta putere financiara ca sa poata oferi statului un pret bun. Conducerea SIF are usi larg deschise in lumea politicienilor de la putere.

Seful societatii, Mihai Fercala, este lider in filiala locala a PSD, iar numele sau nu a scapat de controverse in ultimii ani.

Senatorul Ion Seche sau sotia acestuia sint actionari la citeva firme din Brasov: Fabrica de Scule Risnov, Prems, Omnitec, Metaloplast si Ivar Pro. Patru dintre ele detin actiuni la firma care a participat la licitatie, adica Fin Ivar SA.

Societatile conduse de Seche si sotia acestuia nu au o situatie prea roz: salariatii se pling ca primesc cu intirziere lefurile, iar conform situatiei financiare recente, acestea au datorii la stat in valoare de peste 140 de miliarde de lei.

Pe site-ul Ministerului Finantelor, Fabrica de Scule Risnov figureaza cu datorii de 5 miliarde, Omnitec cu 8,9 miliarde, Ivar Pro cu 7,4 miliarde, Prems cu 23,7 miliarde si Metaloplast cu 98,6 miliarde de lei.

Nu de mult, liberalul Nicolae Vlad Popa acuza ca in firmele la care este actionar senatorul Seche se fabrica piese de schimb pentru care nu s-au platit licente la intreprinderile de stat Roman, Tractorul si Dacia. Drept raspuns, Seche l-a dat pe Popa in judecata pentru calomnie.

“Succes” tip Musetescu

In urma cu trei ani, Hidromecanica a fost cumparata de omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan. La sfirsitul anului trecut, APAPS a revocat contractul de privatizare, iar Crisan a fost obligat sa paraseasca uzina, lasind in urma citeva procese.

Pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor, Hidromecanica figureaza cu datorii de 89,1 miliarde de lei, din care 11 miliarde penalitati si dobinzi. Desi fusese numita de Ovidiu Musetescu “o privatizare de succes”, afacerea cu Crisan a fost un esec, marcat de ample greve in rindul salariatilor. In ultima vreme, soarta uzinei devenise incerta.

Acum doua saptamini, salariatii au fost anuntati ca, daca nu se gasesc investitori care sa cumpere societatea pina pe 10 august, fabrica va intra in lichidare. Anuntul a creat panica, iar sindicatele au anuntat mitinguri impotriva acestei hotariri, sustinind ca nu vor renunta la ele daca nu le vor fi pe plac hotaririle AVAS.

“Deocamdata, e bine ca s-au gasit cumparatori pentru fabrica, dar sa vedem cine va fi. Am vrea sa cistige cel care are cea mai mare potenta financiara. In schimb, daca se va merge pe influente politice, avem mari indoieli ca va fi ales cel mai bun. Noi am mai patit-o o data, cu Crisan, iar acum suflam si-n iaurt.

Am trimis un memoriu la Autoritatea Nationala de Control in care cerem transparenta totala”, ne-a declarat Mircea Apostu, liderul de sindicat al Hidromecanica.