Numarul de turisti de pe litoral a crescut, la sfarsitul lui iulie, cu 16,28% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ne-a declarat Nicu Radulescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Turism. Astfel, la finele lunii iulie, pe litoral se aflau cu 58,5% mai multi turisti straini si cu 12,9% mai multi turisti romani decat in perioada similara a anului trecut.

Cel mai mare aflux de turisti s-a inregistrat in Mamaia, unde, anul acesta, s-au cazat cu 15% mai multi turisti romani si cu 17% mai multi straini. In Olimp-Neptun si Jupiter, numarul turistilor a fost cu 37% mai mare decat in perioada similara a anului 2003, iar in Eforie Nord s-au cazat, in ultima decada a lunii iulie, cu 17% mai multi turisti. In Venus, cresterea a fost de 5%.

Potrivit presedintelui Agentiei Nationale pentru Turism, singurele statiuni unde trendul numarului de turisti a fost descendent au fost Vama Veche, cu o scadere de 30%, si Eforie Sud, unde au venit cu 3,8% mai putini vizitatori decat in 2003.

In ceea ce priveste gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral, potrivit presedintelui ANT, in medie, 90% dintre locurile puse la dispozitie turistilor sunt ocupate. Mai mult, in timpul weekend-urilor, litoralul este supracapacitat. „Pe tot litoralul, gradul de ocupare este in medie de peste 90%.

Toate hotelurile sunt ocupate in proportie de peste 70%“, ne-a declarat Nicu Radulescu. De asemenea, anul acesta, concediile de pe litoral sunt in general mai lungi, rata medie de sedere crescand de la 5,9 zile, cat a fost anul trecut, la 6,3 zile.

Oficialul ANT sustine ca, in general luna august „ar putea fi chiar mai buna din punct de vedere al numarului de turisti. Numarul de turisti de pe litoral va depinde insa si de conditiile meteorologice. De la 1 septembrie, agentia va pune din nou la dispozitia romanilor ofertele sociale de pret.

Asaltul hotelurilor este caracteristic doar sezonului estival. Conform datelor Institutului National de Statistica, gradul de ocupare a structurilor de cazare turistica, a fost in primul trimestru, de numai 26,3%. Astfel, cele mai populate au fost hotelurile pentru tineri, ocupate in proportie 34,7%.

Proprietarii de hoteluri au reusit sa inchirieze in medie 31,5% dintre locurile puse la dispozitie turistilor, iar in hosteluri gradul de ocupare a fost de 31,1%. Satele de vacanta au fost ocupate in proportie de 27%, in timp ce popasurile turistice au ramas goale in proportie de 78%.

In ceea ce priveste regiunile preferate de turisti, studiul arata ca, in prima parte a anului, cea mai mare inghesuiala a fost in statiunile balneare, unde hotelurile au fost pline in proportie de 40,5%.

De asemenea, printre orasele care au atras cei mai multi turisti se numara Braila, unde gradul de ocupare a hotelurilor a fost de 47,2%, Caras-Severin, unde 47,2% dintre locurile de cazare au fost ocupate, si Valcea, unde structurile de cazare turistica s-au umplut in proportie de 38,1%.