“Chiar daca lansarea acestui patch poate fi o veste buna pentru alti posesori de Windows XP, IBM instruieste utilizatorii XP sa nu instaleze SP2“, se arata intr-o nota postata pe reteaua intranet a IBM. Ulterior, mesajul a ajuns in posesia IDG News Service.

CRISTIAN IONITA

Producatorul mondial de computere IBM si-a sfatuit angajatii sa nu descarce Service Pack 2 (SP2) pentru Windows XP din cauza unor probleme de incompatibilitate. Instructiunile au fost transmise prin reteaua intranet a companiei, dar mesajul a ajuns in posesia publicatiei IDG News Service.

“Foarte multe din aplicatiile Web IBM vor trebui testate, iar o parte dintre acestea vor trebui modificate pentru a rula corect cu SP2. In prezent, cateva aplicatii de varf, esentiale pentru companiile care le folosesc, intra in conflict cu SP2“, le transmite IBM angajatilor.

“Atunci cand aceste pro-bleme vor fi rezolvate, IBM va lansa o versiune personalizata a SP2“, se mai arata in mesaj. Un purtator de cuvant al IBM a refuzat sa comenteze problemele interne de IT ale companiei pe care o reprezinta.

COINCIDENTA? IBM si-a avertizat utilizatorii chiar in ziua in care Microsoft a inceput sa trimita programul catre producatorii de computere. In curand, update-ul la Windows XP va fi accesibil utilizatorilor finali pe CD-uri trimise gratis prin posta sau prin dowload direct de pe pagina Microsoft.

“Microsoft a facut un fel de compromis, concentrandu-se pe securitate in detrimentul compatibilitatii. Drept rezultat, SP2 poate face inoperabile unele aplicatii“, scrie publicatia PC Advisor. Ce-i drept, Microsoft a avertizat deja dezvoltatorii de software si specialistii IT sa testeze mai intai SP2 inainte de a-l instala pe computerele utilizatorilor.

Nu numai IBM a avertizat asupra problemelor de compatibilitate ale SP2. Chiar Microsoft a lansat recent un update al programului CRM 1.2 (Customer Relationship Management) din cauza faptului ca SP2 ar fi impiedicat aplicatia originala sa functioneze corect.

PIRATI

Initial s-a spus ca SP2 va putea fi instalat atat de cei care au platit licenta pentru Windows, cat si pe sistemele “piratate“. Ulterior, Microsoft a precizat ca Service Pack 2 nu va functiona pe versiunile piratate ale sistemului de operare, instalarea sa fiind blocata de un program care descopera numerele de identificare false.

In urma cu cateva zile, un reprezentant al companiei, citat de DarkVision Hardware, a explicat: “Aproape toti utilizatorii Windows XP, indiferent daca au sisteme de operare originale sau piratate, vor avea acces la SP2. Vor fi blocati doar cei carora nu li s-a permis sa instaleze SP1 (cei care au folosit un set mic de coduri de inregistrare piratate).“