Consiliul Judetean a dat liber la constructia de locuinte in zona de protectie a Cetatii de Scaun

Consiliul Local Suceava a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu n La prima locuinta din noul cartier au inceput deja lucrarile n Peste 4.500 metri patrati de teren sunt proprietate privata, iar 7.396 metri patrati apartin Primariei Suceava

In noul cartier care se va ridica pe platoul Cetatii de Scaun urmeaza sa se construiasca vile, moteluri, spatii comerciale, locuri de joaca pentru copii si parcuri

Pe baza raportului de descarcare arheologica eliberat de Complexul Muzeal Bucovina, a avizului Directiei pentru Cultura si Primariei Suceava, Consiliul Judetean a eliberat autorizatia de constructie in zona de protectie a Cetatii de Scaun pentru o ridicarea unei constructii ce se va intinde pe o suprafata de 500 metri patrati, proprietatea Vioricai Glicheria Ionescu.

Constructia va cuprinde locuinta formata din demisol, parter si mansarda, un spatiu comercial, terasa, fantana si fosa. Valoarea declarata este de 2,372 miliarde de lei. Directorul Directiei pentru Cultura, Eugen Ursu, afirma ca in zona de protectie a monumentelor istorice, de 200-500 de metri, nu se poate construi decat daca exista un raport de descarcare arheologica.

In cazul locuintei familiei Ionescu, sapaturile au inceput pe 26 mai a.c., iar pe 15 iunie, Florin Hau si Stefan Dejan, specialisti in cadrul Complexului Muzeal Bucovina, au elaborat raportul nr. 2005 prin care dau liber la constructie. "Aceasta zona este campul santurilor, care a fost cercetata in anii ’60-’70.

Mai sunt cativa «martori» care trebuie epuizati, dar in limita celor 200-500 de metri nu este nici o problema", a declarat directorul Ursu.

Parteneriat intre stat si firme private

Platoul Cetatii intereseaza atat firmele private, cat si Primaria Suceava. In ultima sedinta a Consiliului Local Suceava, edilii au dezbatut un proiect de hotarare privind aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui ansamblu de locuinte in aceasta zona, initiat de SC REBONA SRL Suceava.

Noul cartier s-ar intinde pe o suprafata de aproximativ 1,2 hectare, din care 4500 metri patrati apartin firmei REBONA, Valeriei Glicheria Ionescu si lui Mihai Valeriu Bilauca, iar 7.396 metri patrati apartin Primariei Suceava. Conform proiectului, suprafata de 3.

700 metri patrati ar fi impartita in opt parcele destinate construirii de locuinte private cu regim mic de inaltime, vile cu un etaj sau mansarda, 3.825 mp s-ar transforma in noua loturi pentru vile ce ar urma sa fie repartizate conform Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea de locuinte, suprafata de 2.

125 metri patrati ar fi destinata construirii unui centru comercial, restaurant si motel, 1.896 metri patrati ar fi destinati aleilor pietonale si strazii, iar 350 metri patrati ar fi rezervati spatiului de joaca pentru copii, spatii verzi si plantate.

Directorul Directiei de Urbanism din Primaria Suceava, Mihai Jitariuc, afirma ca acest proiect este benefic pentru municipiul Suceava, care se confrunta cu o acuta criza de locuinte.

Daca in sedinta precedenta consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu al viitorului cartier Parc – Cetatea de Scaun, la urmatoarea intrunire vor trebui sa decida care este modalitatea prin care Primaria va pune la dispozitie partea de teren pe care este proprietara - concesiune prin negociere directa sau licitatie.

In cazul in care edilii locali vor ajunge la un acord si lucrarile vor demara inca din aceasta vara, locatarii se vor putea bucura de noile case odata cu familia Ionescu, cea care a "destelenit" terenul si a dat semnalul la constructie.