Western Union este un serviciu de transfer rapid (de ordinul minutelor) al banilor dintr-o tara intr-alta. Comisionul platit de expeditor este pe masura - un procent variabil din suma de transfer, in functie de valoarea acesteia. De pilda, indiferent de tarile intre care se opereaza transferul, pentru 100 de dolari, comisionul este de 14% (14 dolari), iar pentru 1.

000 de dolari, comisionul scade, procentual, la 4,7% (47 dolari). In ciuda acestor tarife, serviciul a castigat multi clienti in randul romanilor care locuiesc sau lucreaza temporar in strainatate si care isi sustin financiar rudele ramase in tara. Datele exacte referitoare la numarul exact al clientilor Western Union si la suma totala a transferurilor sunt confidentiale.

Cert este ca ghisee ale acestui serviciu s-au infiintat in Bucuresti la aproape fiece colt de strada, la mai toate filialele bancare, la oficiile postale si chiar la case de schimb valutar - ceea ce denota o activitate febrila.

Toate bune si frumoase, numai ca, in ciuda profiturilor imense incasate din comisioanele la vedere, Western Union nu "joaca" cinstit cu clientii sai romani, percepandu-le un alt comision, substantial, prin convertirea obligatorie euro-dolar. Astfel, daca un roman din afara trimite in tara euro, destinatarul va primi o suma in dolari, care nu este echivalenta sumei in euro.

De pilda, la transferul a 100 de euro (4.050.000 lei la cursul de ieri), destinatarul din Romania va primi 118,8 dolari (3.907.000 lei). Diferenta, in defavoarea clientului, este de 143.000 lei, adica 4,33 dolari sau 3,52 euro.

Aceasta conversie ii afecteaza pe toti romanii care traiesc sau muncesc temporar in Europa (zona euro) si pe rudele lor din tara, iar numarul acestora este imens, de ordinul milioanelor. Presupunand ca doar 100.

000 de romani ar trimite in tara, prin Western Union, cate 100 de euro lunar, profitul companiei, rezultat din aceasta "ciupeala" la conversia valutara, ar fi de aproape 15 miliarde de lei.

De la departamentul de relatii cu publicul al Bancii Romanesti (agentul prin care Western Union opereaza in Romania), am aflat ca exista numeroase plangeri ale cetatenilor romani fata de perceperea comisionului de conversie valutara si ca Western Union International analizeaza posibilitatea introducerii operarii cu moneda euro si in tara noastra.