Gazprom a inclus in oferta de preluare a Distrigaz Sud furnizare de gaze in valoare de 200 milioane de euro Gazprom a inclus in oferta sa de preluare a Distrigaz Sud un contract pe termen lung pentru furnizarea de gaze naturale catre compania de distributie, care ar conduce la o crestere semnificativa a valorii Distrigaz Sud, precum si a ofertei Gazprom, cu aproximativ 200 milioane de euro, au

declarat pentru Adevarul surse apropiate procesului de privatizare. Gazprom a depus o oferta finala numai pentru preluarea societatii Distrigaz Sud, firma ruseasca depunand oferta in nume propriu, fara participarea intr-un consortiu.

La sfarsitul saptamanii trecute, ofertantii s-au intalnit cu reprezentanti ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pentru a discuta detalii legate de ofertele depuse. Potrivit surselor citate, luarea deciziei cu privire la anuntarea castigatorilor pentru preluarea celor doua distributii de gaze este asteptata in cel mult doua saptamani.

De altfel, la jumatatea lunii trecute, Alexei Miller, seful grupului rus, a fost prezent la Bucuresti, unde a declarat ca, in cazul in care va deveni proprietarul Distrigaz Sud, Gazprom va incheia un parteneriat pe termen lung care va asigura atat livrarea de gaze naturale pentru acoperirea consumului tarii noastre, cat si furnizarea de gaze pe piata spot a tarilor din sudul Romaniei.

Pentru a deveni mai convingatori, reprezentantii grupului rusesc au decis sa introduca o astfel de prevedere concreta chiar in oferta inaintata autoritatilor romane pentru preluarea Distrigaz Sud. De asemenea, Miller a adaugat atunci ca Gazprom intentioneaza sa construiasca si sa exploateze, in parteneriat cu autoritatile romane, depozite de inmagazinare subterana a gazelor naturale.

Un astfel de proiect presupune amplasarea unui depozit in partea de nord-est a Romaniei. De asemenea, in intalnirile cu presedintele Iliescu si cu Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, Alexei Miller a discutat si despre tranzitul de gaze naturale prin Romania, despre dezvoltarea capacitatii de inmagazinare, precum si despre furnizarea de utilaje romanesti catre Gazprom si Gazexport.

Surse din piata sustin ca, in aceste conditii, oferta inaintata de Gazprom pentru privatizarea Distrigaz pare a fi una dintre cele mai atractive.

De altfel, chiar in momentul in care cele doua distributii de gaze au fost scoase la privatizare (la sfarsitul anului trecut), premierul Adrian Nastase a declarat ca procesul de privatizare a celor doua Distrigaz-uri ar trebui derulat impreuna cu o firma din Rusia, in conditiile in care principalele cantitati de gaze provin din aceasta tara.

"Eu cred ca lucrurile ar trebui sa fie foarte clare si simple. Nu are rost sa separam distributia de furnizare. Daca gazul tot vine din Rusia, mi se pare normal ca distributia si privatizarea distributiei s-o facem - sigur, in conditii competitive, daca rusii devin competitivi - cu o firma din Rusia.

Pentru ca putem sa aducem un distribuitor din Noua Zeelanda, iar el nu poate sa cumpere, dupa aceea, gazul din Rusia si atunci ce mai distribuie?", declara premierul Adrian Nastase la sfarsitul anului trecut.

Cele doua companii de distributie - Distrigaz Sud si Distrigaz Nord - au fost scoase la privatizare in luna decembrie a anului trecut, metoda aleasa fiind vanzarea directa a 30 la suta din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa creasca pana la 51 la suta printr-o majorare de capital.

Pe langa Gazprom (interesata doar de Distrigaz Sud), in cursa pentru cele doua distributii de gaze se mai afla Gaz de France, Ruhrgas (Germania) si Enel (Italia).