Campania impotriva marii coruptii a actualului Guvern incepe cu un lider al Opozitiei si probabil va continua cu alte personalitati de pe aceeasi baricada politica. Traian Basescu a fost trimis in judecata pentru Dosarul „Flota“, impreuna cu alte 79 de persoane, printre care si doi fosti ministri ai PDSR, Paul Theodoru si Aurelian Novac.

Pentru a nu se spune probabil ca decizia PNA este una politica. Numai ca absenta de pe lista de inculpati a lui Serban Mihailescu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor la acea vreme, a carui semnatura apare pe o serie de acte privind vanzarea navelor, intareste speculatia ca miza Dosarului „Flota“ este Traian Basescu, principalul vehicul de imagine pentru Alianta D.A.

Asupra vinovatiei liderului PD nu se poate pronunta decat Justitia, dar indiferent de sentinta, acuzatiile oficiale formulate ieri sunt o incercare a PSD de a-l aduce pe Traian Basescu la un numitor comun, reprezentat de coruptie. E felul partidului de guvernamant de a spune „si Traian Basescu este corupt“.

Acesta ar fi al doilea atac important, dupa ce candidatul Actiunii Populare la Primaria Capitalei Mugur Ciuvica a lansat teza ca Traian Basescu a fost informator al Securitatii, cu informatii provenite se pare tot de la PSD.

Dezvaluirile lui Ciuvica nu au avut insa impactul scontat, trecutul de capitan de vas al lui Traian Basescu - ce-i drept neclar - fiind ignorat de alegatorii care au votat impotriva PSD.

Dupa esecul lui Ciuvica de a-l discredita, se pune intrebarea ce sanse ar avea PSD sa convinga alegatorii sa-l sanctioneze la urne pe Traian Basescu pentru Dosarul „Flota“, in conditiile in care un verdict pana la alegeri este imposibil.

Probabil Adrian Nastase nu spera ca trimiterea in judecata pentru infractiuni de coruptie ii va da o lovitura de gratie liderului PD, ci doar va ridica un semn de intrebare, poate serios, cu privire la onestitatea acestuia.

Problema este insa ca Traian Basescu si-a administrat bine problemele de imagine in legatura cu acest caz, pregatind opinia publica pentru momentul in care ancheta va fi finalizata. El s-a pus de doua ori la dispozitia justitiei pentru a-si proba nevinovatia, ultima data chiar acum cateva luni, sustinand in permanenta ca dosarul este instrumentat politic.

Daca nu ar fi fost, spunea Basescu la redeschiderea lui, atunci alaturi de el in boxa acuzatilor ar trebui sa se afle si Serban Mihailescu si Ion Honcescu. Faptul ca ambele nume lipsesc din rechizitoriu este interpretabil, ca o confirmare a avertismentului lui Basescu.

Imaginea Justitiei nu este nici ea una dintre cele mai bune, dimpotriva, impartialitatea ei fiind pusa la indoiala de multi cetateni, asa cum arata sondajele de opinie.

Acuzatiile privesc fapte savarsite acum 13 ani, care s-au sters in buna masura din memoria oamenilor, fiind inlocuite cu figurile lui Serban Mihailescu, Hildegard Puwak, Nicolae Mischie sau Marian Oprisan, iar tendinta este sa consideri raul din prezent mai rau decat cel din trecut.

Probabil vor fi unii care vor gandi „si Traian Basescu este corupt“, dar acuzatiile impotriva acestuia ar trebui sa fie, ca forta, direct proportionale cu dorinta de schimbare a romanilor afirmata prin votul din iunie.