Un reporter al prestigioasei reviste americane “Time” a fost condamnat la detentie, in timp ce publicatia trebuie sa plateasca 1.000 de dolari pe zi, pina cind numele unei surse va fi dezvaluit in fata unui juriu federal.

Matthew Cooper, jurnalist la “Time”, si moderatorul TV Tim Russert, de la NBC News, au primit o citatie din partea judecatorului districtual Thomas Hogan, prin care li se cerea sa depuna marturie in legatura cu sursa care le-a dezvaluit identitatea unui agent CIA acoperit. In momentul in care Cooper a refuzat, judecatorul Thomas Hogan l-a acuzat de sfidarea Curtii.

Luni, judecatorul l-a eliberat pe Cooper pe cautiune.

In iulie 2003, un fost ambasador al SUA, Joe Wilson, a contrazis in public rapoartele oficiale in care se afirma ca Saddam Hussein ar fi incercat sa cumpere uraniu imbogatit dintr-un stat african, Wilson fiind chiar cel trimis in Niger pentru a face investigatiile.

Apoi, “Time” si NBC au informat ca sotia lui Wilson, Valerie Plame, era agent acoperit al CIA, ceea ce a dus la suspiciunea ca informatia era o razbunare din partea Casei Albe. Dezvaluirea identitatii unui agent secret in public, ca si transmiterea catre presa a unor informatii secrete sint considerate infractiuni.

Deocamdata, atit Russert, cit si Cooper isi protejeaza sursa, insa este probabil ca cei doi jurnalisti vor trebui sa compara in fata tribunalului. In investigatia legata de scandalul Plame au mai fost audiati presedintele Bush, vicepresedintele Dick Cheney si secretarul de stat Colin Powell.