In aceeasi zi in care PNA a trimis in justitie dosarul „Flota“, in care principalul inculpat este liderul PD, Traian Basescu, considerat fara exceptie omul-simbol al Aliantei PNL-PD, vicepresedintele PSD Nicolae Vacaroiu a iesit cu o declaratie de natura sa confirme acuzatiile de instrumentare politica a problemei Flota aduse de Opozitie.

Vacaroiu a scapat porumbelul din gura declarand, marti seara, cand se afla in vizita prin judete, ca pentru alegerile generale din toamna PSD va recurge la varianta campaniei negative. „La alegerile locale am mers pe campanie pozitiva. Nu se va intampla acelasi lucru in campania pentru generale.

Nu avem incotro, va trebui sa recurgem la campania negativa, la adresa celor care se cred mari democrati si au uitat jaful de cand au fost la guvernare“, a declarat presedintele Senatului.

El a dorit sa delimiteze campania negativa de dosarul „Flota“, dar a dorit sa asocieze activitatea presedintelui liberal, Theodor Stolojan, ca functionar al unei institutii financiare internationale. „Nu poti sa-l lasi pe Stolojan sa faca afirmatii necontrolate despre comunistii din PSD, ca si cum el s-ar fi nascut in 1990“, a comentat Vacaroiu.

„S-a trezit peste noapte liberal. Se ridica mari semne de intrebare privind calitatea omului. N-a stiut niciodata economie si nici nu mai are timp s-o invete. Uitati-va la situatia dezastruoasa in care este Republica Moldova, de care Stolojan a raspuns cand a fost la FMI“, a mai spus viceliderul PSD, referindu-se probabil la Banca Mondiala, Stolojan nefiind niciodata in structura FMI.

Desi a recurs el insusi la un argument legat de perioada dinainte de 1996, Vacaroiu neaga instrumentarea politica a dosarului „Flota“, pe care o acuza Basescu si altii dintre cei implicati. „Nimeni nu se baga peste PNA“, afirma presedintele Senatului.

Fostul sef al FPS pana in 2000, Radu Sarbu, retras in acest moment de la conducerea PNTCD, nu crede acelasi lucru si argumenteaza printr-o declaratie a unuia dintre procurorii PNA care au instrumentat dosarul. „Inca din 2002, procurorul Vasile Draghici mi-a spus ca il vizeaza pe Basescu.

Acum, sigur ca, asezonand «lotul Basescu» cu fostul presedinte al FPS si Consiliul de Administratie al FPS, si-a consolidat sansele de a progresa in cariera. A si fost rasplatit; pentru acest dosar, a fost numit seful Sectiei Anticoruptie de la PNA, infiintat nu mult dupa aceea, tot in 2002“, a declarat Radu Sarbu, citat de BBC, inculpat si el in dosar.

Potrivit acestuia, este vorba despre o declaratie a procurorului Draghici in timpul audierilor, procuror pe care si Basescu il acuza ca „executa o comanda politica“.

Acestuia i se pare suspect faptul ca este cercetat pentru abuz in functie in dauna interesului public in forma calificata, pentru ca a anulat un contract cu compania Klavenes, in timp ce Basescu este acuzat pentru un contract cu aceeasi companie. „Atat cat cunosc eu dosarul, sunt de acord ca este un dosar cu determinanta politica clara.

Mai mult decat atat, este o tentativa evidenta de a abate atentia electoratului, dupa ce au pierdut alegerile locale, de la adevaratii corupti, a celor care sunt astazi la putere si care, dupa parerea mea, au luat cele mai pagubitoare decizii din perspectiva intereselor nationale si a bugetului national“, spune Sarbu.

Traian Basescu a rectionat din nou, ieri, printr-un comunicat in care contesta rechizitoriul si intreaba de ce nu este implicat in ancheta si celalalt semnatar al contractului, compania Klavenes, de ce in rechizitoriu nu apar si numele lui Ioan Honcescu si Serban Mihailescu, care faceau parte din AGA la Petromin, de ce Petromin nu a fost trecuta pe lista datornicilor la buget daca a inregistrat

pierderile cuprinse in rechizitoriu.

Dupa afirmatiile lui Vacaroiu, Alianta PNL-PD s-a declarat deja vizata. Calin Popescu Tariceanu, purtatorul de cuvant al Aliantei, a declarat ca aprecierile presedintelui Senatului sunt „un preambul pentru o campanie electorala axata exclusiv pe calomnii si dezinformari la adresa Opozitiei“, in locul rezultatelor guvernarii.

Ulterior, ieri, Nicolae Vacaroiu a revenit cu o declaratie, nuantandu-si afirmatiile. Ar fi vorba, mai exact, despre faptul ca PSD „a gresit neraspunzand in campania electorala pentru alegerile locale unor atacuri, fapt ce i-a afectat imaginea“.

Cat despre campania negativa, Vacaroiu a revenit, dand asigurari ca nu PSD va ataca primul. „Noi nu vizam anumite persoane in posibilele noastre replici, ci vom raspunde in functie de situatia concreta“, a spus liderul PSD, la doar cateva ore dupa aprecierile la adresa lui Stolojan.