Inainte de campanie, partidele par sa se incinga in hora aliantelor pre- si postelectorale. Conform unei scheme simplificate, PSD ar negocia cu PUR si cu PNL, PNL ar oferi PUR locuri pe listele sale, iar PUR ar negocia cu oricine, numai ca are dificultati in a alege.

Vicepresedintele PSD Nicolae Vacaroiu a declarat, ieri, ca partidul din care face parte negociaza cu PUR o eventuala alianta inaintea alegerilor din toamna si nu exclude o alianta postelectorala cu PNL. „Singurul partid cu care excludem orice colaborare este PRM“, a precizat Vacaroiu.

Acesta nu a putut indica un termen de finalizare a negocierilor cu PUR si a refuzat sa raspunda daca in aceste negocieri PSD a cerut ca umanistii sa-si retraga candidatul la Presedintie. „Din cate stiu eu, PUR negociaza si cu Alianta D.A. Cu UDMR, noi deocamdata avem protocol. In ceea ce priveste o alianta cu PNL, pot sa va spun ca dupa alegeri totul e posibil“, a conchis Vacaroiu.

In replica la cele afirmate de Nicolae Vacaroiu, purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca PNL respinge in mod categoric ideea colaborarii pre- sau postelectorale cu PSD. „Din punctul nostru de vedere, o alianta cu PSD, in orice forma, este imposibila“, precizeaza Tariceanu.

„Avand in vedere ca inconsecventa, ca si lipsa de etica, sunt caracteristice actualei Puteri, nu este de mirare ca Nicolae Vacaroiu crede ca in politica totul e posibil, mai ales dupa alegeri“, a conchis Tariceanu. De altfel, si la ultimele reuniuni la varf ale conducerii PNL, s-a afirmat foarte clar ca nu se concepe o colaborare cu PSD, nici inainte si nici dupa alegeri.

Liberalii ar fi insa interesati de PUR, pentru care ar fi dispusi chiar sa-si modifice listele electorale, in scopul gazduirii umanistilor, daca se va ajunge la un acord preelectoral.

In ceea ce priveste o eventuala relatie cu umanistii, Dan Voiculescu, presedintele PUR, aflat la Craiova la o intalnire cu delegatiile filialelor judetene din Oltenia, a precizat ca la Consiliul National din 5 septembrie, partidul pe care il conduce va stabili daca va merge singur la alegerile generale sau daca se va indrepta fie spre PSD, fie spre Alianta D.A. PNL-PD.

Liderul umanist a mentionat ca a avut discutii si cu Adrian Nastase, insa „trebuie sa facem anumite calcule si analize si dupa aceea sa luam o hotarare“. De asemenea, Voiculescu a precizat ca a avut „anumite discutii cu Theodor Stolojan privind realizarea unei aliante pre- si postelectorale“.

Presedintele afirma ca se afla „in fata unei trileme“, avand de a alege intre cele trei variante: „fie sa mergem singuri, fie impreuna cu PSD, fie cu Alianta D.A.“. El a aratat ca, in 2000, cand PUR a intrat la guvernare alaturi de PSD, partidul a avut un anumit scop - infiintarea unui minister al intreprinderilor mici si mijlocii.

„Cand acest minister s-a desfiintat, am iesit de la guvernare si trebuie sa ma credeti ca nu este un lucru usor sa renunti la guvernare“. Voiculescu a precizat ca, de aceasta data, PUR are de ales intre a-si pastra seriozitatea maxima, sa mearga singur la alegerile generale si de a atinge scopul oricarui partid politic - de a accede la guvernare.