In multe zone ale tarii, in luna august, debitele raurilor vor creste si va exista pericolul unor inundatii, mai ales la deal si la munte, in timp ce in alte regiuni apele se vor situa cu mult sub cotele normale, situatie ce se va intalni si in lunile septembrie si octombrie.

Potrivit prognozei hidrologice prezentate intr-o conferinta de presa de ministrul Mediului, Speranta Ianculescu, citata de Mediafax, in luna august, raurile din nordul si vestul tarii vor avea debite peste maximele normale.

Hidrologii avertizeaza asupra pericolului producerii unor noi inundatii, in special in zonele de deal si munte, in urma ploilor abundente, ce pot cadea pe suprafete restranse si pot duce la formarea unor torente. Astfel, este de asteptat ca debitele unor rauri (printre care bazinele Somes, Crisuri, Mures, Jiu, Olt, Siret, Bistrita, Trotus) sa depaseasca cotele de aparare.

Tot in august, cotele cele mai mici ale debitelor - intre 50 si 60 la suta din valorile normale - se vor inregistra pe raurile din Moldova si Campia Romana. In lunile septembrie si octombrie, debitele raurilor vor scadea, fara a mai depasi valorile normale pentru aceasta perioada, se arata in prognoza.

Dupa inundatiile din august, in septembrie, in jumatate din tara, debitele raurilor vor atinge doar jumatate din valorile normale, ca urmare a lipsei precipitatiilor, situatia ameliorandu-se usor in octombrie.

In urmatoarele zile

Azi si maine vremea va fi in general frumoasa, iar temperaturile vor mai creste, fara sa se ajunga la canicula, astfel incat vor fi dupa-amiaza valori cuprinse in general intre 24 si 32 de grade. Sambata un front atmosferic va traversa tara de la vest la est, determinand in majoritatea zonelor averse de ploaie, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului