Pe o piata de sase miliarde de euro, un sfert din populatia activa si-a propus modernizarea casei

Chiar daca aproape 1,5 milioane de romani vor sa-si faca o locuinta noua, doar 8% din ei apeleaza la firme, restul construind in regie proprie. Un sfert din romani isi modernizeaza casele, punandu-si termopane, aer conditionat sau gresie si faianta, iar circa 7% si-au propus sa-si construiasca locuinte noi in acest an, conform unui studiu al Gfk.

Drept pentru care, sectorul constructiilor a inceput sa prinda viteza, lucru care se vede cu ochiul liber, nu doar la locuinte, ci si la alte tipuri de lucrari de constructii. In total, pentru acest an sunt estimate lucrari totale in valoare de 5,9 miliarde de euro, cu 7% mai mult decat in 2003. si este posibil sa se construiasca si mai mult, datorita conditiilor favorabile din primul semestru.

De exemplu, in industria ferestrelor cu geamuri termoizolatoare, cunoscute de romani ca "termopane", cresterea prognozata de lucratorii in domeniu este de 20%, dar tinand cont ca abia toamna se pun ferestrele la casele noi, este posibil ca acest procent sa fie depasit, potrivit afirmatiilor lui Marin Crutescu, presedinte al Patronatului Producatorilor de Ferestre, Usi, Fatade si Geam

Termoizolator din Romania. O data cu cresterea numarului de case noi se dezvolta mai multe domenii de activitate: productia si distributia de materiale de constructii, serviciile si, nu in ultimul rand, piata imobiliara, mai ales pe segmentul vanzarilor de terenuri.

Preturile terenurilor de constructie a crescut in prima jumatate a acestui an in medie cu 50% numai in prima jumatate a acestui an, in zonele noi cautate de oraseni, in conditiile in care anul trecut au crescut cu doar 35% pe parcursul intregului an.

Aceasta tendinta de crestere a preturilor terenurilor se inregistreaza la nivel national, aproape omogen, fiind preluata si de zone unde nu se justifica intru totul. Nu acelasi lucru se poate spune despre piata constructiilor, mai ales a celor rezidentiale, care difera din ce in ce mai mult de la o regiune la alta.

Judetele fruntase la construit locuinte noi sunt Ilfov, Constanta, Prahova si Bacau, iar printre codase se afla Ialomita, Teleorman si Giurgiu. Cea mai mare pondere a acestor lucrari sunt executate din banii populatiei sau din credite obtinute de la banci, dar si ponderea statului nu este de neglijat. Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a dat in folosinta in 2003-2004 circa 10.

000 de apartamente de inchiriat si mai are in constructie alte 15.000 de unitati, cele mai multe concentrate pe zona Moldovei.