Guvernul irakian a anuntat, miercuri, ca inchiderea unei conducte de petrol din sudul tarii, ca urmare a amenintarilor teroriste, a determinat reducerea la jumatate a exporturilor, ceea ce provoaca pierderi de 30 milioane de dolari pe zi, transmite AFP.

Compania petroliera din sudul Irakului a anuntat, luni, ca a stopat pomparea titeiului, dupa ce gruparile insurgente irakiene au amenintat ca vor comite atacuri asupra infrastructurii petroliere.

"Aceste grupari i-au obligat pe angajatii exploatarilor din sud sa inchida una dintre conducte, ceea ce a determinat scaderea la jumatate a exporturilor si pierderi de 30 milioane de dolari pe zi pentru statul irakian", se arata intr-un comunicat al Consiliului pentru securitate nationala.

Irakul exporta circa 1,8 milioane de barili de petrol pe zi prin terminalele din sudul teritoriului, insa conducta care face legatura intre Kirkuk si Ceyhan (Turcia) nu mai poate fi utilizata din cauza numeroaselor sabotaje.

In acest timp, pretul petrolului la nivel mondial creste alarmant, la Bursa din New York inregistrandu-se, marti, la inchiderea sedintei, pretul-record pentru ultimii 21 de ani – 45,05 dolari pentru un baril de petrol brut.