Sufocate de gruparile de crima organizata si de traficantii de droguri, autoritatile de la Bucuresti infiinteaza un nucleu dur, menit sa dea piept cu bandele criminale de calibru. Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru infiintarea Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism.

Structura va functiona in cadrul Parchetului si va fi coordonata de procurorul general al Romaniei. Peste 300 de procurori si politisti alesi pe spranceana, impreuna cu 20 de specialisti in domeniul financiar, informatic, bancar si vamal vor face parte din aceasta unitate de elita.

Nascuta la inceputul anilor '90 din concubinajul unor bisnitari de pe malurile Dambovitei cu mafiotii de peste hotare, crima organizata de la noi s-a intins cu repeziciune. Abia acum, dupa 14 ani, avem o lege de combatere a crimei organizate.

Abia cand mafiotii au inceput sa ia fetele de liceu si sa le scoata la produs in strainatate, cand nemtii si italienii tipa dupa masinile furate si inmatriculate apoi fara probleme in Romania, cand bandele de infractori romani s-au apucat de treaba afara, trecand fara probleme granitele tarii, cand palatele interlopilor se ridica semet in spatele sectiilor de Politie pe care le alimenteaza

discret cu "cotizatii", autoritatile au realizat pericolul. Gruparile de crima organizata nu mai atenteaza doar la siguranta cetateanului obisnuit - aflat la coada listei de prioritati a unei Politii preocupate sa-si indeplineasca normele de amenzi si sa aiba un bilant linistit, fara caderi de capete la sfarsit de an -, ci chiar la siguranta statului, pe care o submineaza pas cu pas.

Experienta internationala arata ca procurorii si politistii isi pierd viata sau masinile incep sa le sara in aer nu neaparat cand investigheaza cazuri din sfera crimei organizate, ci, mai ales, atunci cand ancheta duce la nume importante din lumea politica, iar banii rulati de gruparile criminale provin din fonduri publice, fiind deturnati prin canale deschise de oamenii puterii.

Asa s-a intamplat in Italia anilor '70, unde politisti si procurori antimafia au fost lichidati unul cate unul in cursul unor astfel de investigatii. Supravietuitorii s-au regrupat si au format unul din cele mai temute sisteme anticrima din Europa. Acest model va functiona si in Romania.

Anchetatorii vor supraveghea conturile bancare ale mafiotilor, le vor intercepta comunicatiile si vor avea acces la sistemele lor informatice. Vor fi folositi investigatori acoperiti, colaboratori racolati din randul infractorilor, iar martorii, expertii si victimele vor fi pusi sub protectie.

Mafiotii capturati se vor alege cu reducerea la jumatate a pedepsei daca vor colabora cu anchetatorii si-si vor da in vileag complicii. Dar simpla infiintare a Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism nu este suficienta pentru a stopa ascensiunea gruparilor mafiote.

Conceptia de actiune pentru destructurarea si penetrarea clanurilor interlope va fi diferita de banalele razii si descinderi cu clopotei de pana acum. Prima faza va avea in vedere monitorizarea gruparii si identificarea suspectilor, urmand a fi introdusi printre acestia agenti recrutati sau ofiteri acoperiti.

Dupa stabilirea hartilor relationale dintre suspecti, se declanseaza monitorizarea sistemelor lor de comunicatii. In cea de-a treia faza, incepe propriu-zis anihilarea gruparii. Pornesc simultan perchezitii, livrari supravegheate si prinderi in flagrant. Se asigura probele si se declanseaza urmarirea penala, iar din acest moment ofiterii implicati in penetrarea gruparilor sunt retrasi.

Rolul anchetatorilor este preluat de procurori si de Politia judiciara. Cu probatoriul pe masa si cu perspectiva unor ani grei de puscarie, mafiotii nu-si vor putea dori, probabil, decat sa-si toarne complicii pentru a iesi mai repede din puscarie. Asa ar trebui sa se intample dupa aplicarea noului sistem antimafia in Romania.

Realitatea este insa ca in nici o tara din lume lupta impotriva infractorilor nu se poate duce cu politisti si procurori corupti, manevrati de sefi sau aflati la cheremul Puterii. Calitatea oamenilor chemati sa aplice legea va fi cheia acestei lupte inca inegale. Din pacate, multi dintre anchetatorii nostri inca se cred pe vremea Militiei sau Procuraturii comuniste.

Dovada nivelul ingrijorator al coruptiei din randul organelor de aplicare a legii. Politistii si procurorii antimafia vor trebui, in primul rand, sa se lupte cu mafia din randurile lor. Abia apoi vor fi pregatiti sa dea piept cu "nasii" crimei organizate si lumea traficantilor de droguri.