Inaintea congresului extraordinar al PSD, cancelarul sef al premierului Adrian Nastase, Alin Teodorescu, declara, mai putin autocritic, dar lucid, ca 60 la suta dintre romani sunt nemultumiti de guvernare, recunoscand ca: „Intram in Uniunea Europeana, dar avem un nivel de salarizare care nu e comparabil nici macar cu Portugalia, Grecia si Spania la inceputul anilor '80“.

Si ca, mai mult, atentie, in Romania: „Inca nu am atins nivelul de salarizare reala din 1989“ (adica din anul cel mai prost al „regimului Ceausescu“).

Motiv sa priveasca spre alegerile parlamentare si prezidentiale cu strangere de inima, in conditiile in care PSD si Adrian Nastase, in urmatoarele luni, vor rula mai degraba in gol (electoratul majoritar avand de gand sa le dea vot negativ).

Ascultandu-l pe actualul ministru al Finantelor, apoi, am inteles ca PSD n-are solutii de crestere reala a salariilor nici in anii care vin (cu atat mai mult cu cat FMI se opune sa creasca salariile, speriat ca asa se dau peste cap macrostabilitatea, inflatia si deficitele bugetare). Totusi, situatia de acum nu mai poate continua.

Romania e o tara a saraciei, anume pastrata asa de guvernanti si de structurile financiare internationale.

De ce? Spune totul faptul ca romanii se bat sa plece la munca, sa castige un ban adevarat, chiar daca la negru si in conditii umilitoare, pana si in Serbia, a carei economie a fost data inapoi cu zece ani dupa ce a fost bombardata de SUA (in modul cel mai aberant cu putinta, nu incetez sa repet asta; provincia Kosovo, datorita careia Serbia trage numai ponoasele, este azi o enclava etnica

albaneza si musulmana exploziva, in care se cheltuiesc bani „pentru pace“ cu nemiluita). E semnificativ ce se intampla - romanii calca pe urmele sarbilor din vremea „regimului Broz Tito“, pleaca la munca unde vad cu ochii si se intorc in tara sa prinda cheag mai apoi cu o pravalie a lor, o mica afacere, cu o vila si o masina occidentala.

Dar ce ironie a sortii, sa ajunga Serbia tara catre care romanii se duc azi sa castige o paine mai buna decat ar castiga-o in Romania, muncind in aceleasi conditii... Ce vreau sa spun? Dupa 15 ani, mentalitatea romanilor incepe sa se schimbe. Extraordinara reusita a PSD de a deschide granitele Schengen a trimis romanii cu milioanele in tarile europene sa castige un ban adevarat.

Ei nu mai concep sa munceasca pe nimic in Romania (in ideea ca ar avea unde sa munceasca, dar majoritatea celor plecati n-au loc de munca in tara), prefera sa moara de foame in Occident, decat sa se mai umileasca in Romania... E trist ca se intampla asa, dar e un curs natural al lucrurilor. Incet-incet electoratul s-a schimbat la noi. Si se pare ca PSD nu tine cont de aceasta schimbare in adanc.

Electoratul (nu numai cel care pleaca la munca in strainatate, ci si cel ramas acasa, rude directe sau indirecte cu el) nu mai are ce sa aprecieze la actualii guvernanti, dupa ce ajung sa traiasca din banii castigati in afara tarii - atata timp cat se plateste simbolic munca in Romania. Vor castiga alegerile cei care vor promite locuri de munca platite la nivelul celor din afara tarii.

Orasenii au dovedit la alegerile locale ca s-au saturat de munca neplatita la adevarata valoare.

E adevarat, PSD se bazeaza pe votul taranilor, in marea lor majoritate ramasi in batatura, care s-au invatat sa traiasca din putin, nefiind pretentiosi. Dar pe an ce trece tinerii de la tara au luat drumul tarilor occidentale si se intorc de acolo cu alta perspectiva, a castigarii banului adevarat.

Tanarul de la tara va dori si el maine, in majoritate, guvernanti in Romania care sa le respecte munca si sa nu-i forteze sa plece unde vad cu ochii sa poata sa supravietuiasca.

Trebuie schimbate radical politicile guvernamentale si sa se termine cu pauperizarea indecenta a romanilor, sacrificati pe tot soiul de experimente ale tranzitiei.

Citeam de curand ca SUA, cu nivelul lor de trai de pe alta lume, sunt hotarate sa nu mai permita plecarea firmelor in Europa de Est, unde castiga pe seama fortei de munca ieftine, ca le va obliga sa ramana pe loc, sa nu mai lase fara locuri de munca americanii de rand.

Asta inseamna sa ai o politica sociala guvernamentala in favoarea propriului popor, in care parghiile economiei de piata sunt considerate ca functioneaza numai daca servesc interesele sale generale... Ce a facut PSD?

Parsiv, in stil comunist-broz-titoist a incurajat la maximum plecarea romanilor la munca la negru in strainatate, sa poata sa raporteze ca au... crescut economia si...

investitiile (datorita miliardelor de euro trimise in tara de acesti romani chinuiti la locuri de munca occidentale neimpozitate; ba chiar si deficitul bugetar al Romaniei e salvat de acesti bani, fiind considerati smechereste bani castigati din afara tarii, valuta forte). Suntem o tara subdezvoltata, de fapt.

Din acest motiv democratia scartaie din toate punctele de vedere si la urna de vot electoratul e instabil, in schimbare, de la un moment dat. Modelul sud-american de capitalism nefunctional, corupt la maximum pe plan intern, face ravagii la noi.

Romania e comparabila azi cu Mexicul, care traieste de azi pe maine tot din banii celor plecati la munca in afara tarii (fara acesti bani sistemul si-ar da duhul)... Nu se mai poate continua cu asemenea programe guvernamentale (cu atat mai putin credibile ca social-democrate), in care salariile si pensiile sunt o bataie de joc.

Romanii salariati de la oras care n-au posibilitatea sa munceasca in strainatate (bolnavi, sau neputinciosi, aflati la o varsta care-i elimina de pe piata salbatica de munca), alearga la un al doilea loc de munca, la negru, daca sunt norocosi, sau isi cultiva bucata de pamant de la tara, daca o au, facand economii „la sange“, niciodata nestiind daca nu raman pe drumuri.

In timp ce pensionarii bat din buze, ei depind exclusiv de mila guvernantilor - personal, consider revoltator nivelul de pensii din Romania! Efectiv se moare de foame... Li se dau gratuitati pe mijloacele de transport si ajutoare de iarna, degeaba. Pensiile nu ajung nici pentru a-si asigura masa zilnica.

Minunea anuntului cu plata a doar 10 la suta din pretul medicamentelor compensate e mana cereasca pentru majoritatea pensionarilor, dar asta e un ajutor fara viitor.

Pe de alta parte, englezii si francezii care castiga salariul minim (repet, minim!) pe economie pot cumpara de patru ori mai multe bunuri si servicii decat romanii aflati in aceeasi situatie! De patru ori mai multe! Daca PSD nu e in stare sa creasca salariile si pensiile romanilor pe termen scurt la nivel european, sa plece! Dar atentie, Alianta PNL-PD, care ar putea inlocui PSD la guvernare,

are solutii sa creasca real salariile si pensiile in urmatorii patru ani? Aceasta este intrebarea! Eu n-am auzit ca PNL-PD sa aiba program guvernamental credibil in acest sens.