Najaful arata acum ca inainte de asaltul final. Martorii oculari au spus ca au auzit in cursul diminetii tiruri intense de mitraliere si obuze de tancuri. Mii de civili fug in prezent din oras.

La megafoane s-au auzit anunturi insistente care vorbesc de continuarea ofensivei impotriva insurgentilor.

Fortele americane au atacat din nou in cursul diminetii zona din jurul principalului cimitir al orasului, locul unde s-au baricadat un mare numar de luptatori din armata Mehdi, oamenii clericului radical siit Moqrada Sadr.

In jurul pranzului, puscasii marini controlau centrul orasului, blocand accesul catre unul din cele mai sfinte lacasuri de cult siite, Moscheea Imamului Ali.

Exista toate indiciile ca guvernul irakian s-a decis sa sprijine cu trupe fortele americane.

Mehrdad Honsari, cercetator la institutul pentru studii arabe si iraniene din Londra spune ca primul ministru irakian nici nu are o alternativa, deoarece in joc se afla insasi credibilitatea sa:

"Cel fel de societate civila mai poti cladi, cum poti istaura domnia legii cand ai in tara oameni care dispun de propriile lor militii, beneficiind pe deasupra si de sprijin extern", spune el.

Optiunile guvernului irakian sunt cu atat mai limitate cu cat Moqtada Sadr a refuzat in mod explicit sa se alaturee procesului politic si sa ia parte la alegerile de la inceputul anului viitor.

Marea intrebare este cat de ampla va fi totusi ofensiva si ce repercursiuni ar putea avea ea.

Un lucru e clar. Oamenii lui Moqtada Sadr sunt hotarati sa lupte pana la capat. Clericul radical siit s-a jurat sa se bata pana la ultima picatura de sange.

Pana acum aviatia americana a bombardat tinte precise, evitand sa loveasca vreunul din altarele sfinte siite.

In cazul in care asklatul la sol ar fi unul masiv si s-ar folosi baraje intense de artilerie, e mai mult decat probabil sa fie deteriorate sau chiar distruse lacasurile de cult siite. Asta ar avea un efect devastataor pentru coalitie, deoarece ar infuria majoritatea siita din Irak, ba chiar siitii din intreaga lume, chiar si pe cei care nu sprjina deloc Armata lui Mehdi.

Situatia e cu atat mai delicata cu cat un mare numar de militanti si-au gasit adapost in interiorul altarului Imamului Ali, inima islamului siit.

Militantii ameninta chiar ca vor arunca in aer conductele de petrol din sudul tarii daca impotriva lor este lansata ofensiva generala.