Escaladarea conflictului militar dintre Georgia si Republica separatista Osetia provoaca temerea ca tensiunile dintre Moldova si Transnistria vor urma aceeasi evolutie. Cu atat mai mult cu cat Tiraspolul pare gata sa indemne Armata si populatia sa puna mana pe arme si este hotarat sa nu cedeze presiunilor moldovenesti si celor internationale de a permite functionarea scolilor cu grafie latina.

Autoritatile transnistrene au impus scolilor moldovenesti, acreditate la Chisinau, sa fie autorizate si de Tiraspol, acesta fiind de altfel pretextul pentru inchiderea lor. Responsabilii moldoveni au aratat ca solicitarile de autorizare depuse de doua scoli nu au primit nici un raspuns, desi mai sunt aproape trei saptamani pana la inceperea anului scolar.

Situatia de la Tighina se mentine incordata dupa intrarea Militiei in institutia de invatamant cu predare in limba romana. In total, in cele sase scoli cu grafie latina invata 320 de copii.

Conditiile impuse educatiei in limba materna de catre autoritatile de la Tiraspol nu au nici un fel de relevanta juridica, arata Comitetul Helsinki Moldova, „deoarece sunt autorizate si functioneaza conform legislatiei Republicii Moldova, stat recunoscut de comunitatea internationala“, arata Comitetul Helsinki. Tiraspolul incearca sa implice si Romania in acest conflict.

In cadrul intalnirii avute cu delegatia UE care a vizitat, zilele trecute, Republica Moldova, inclusiv regiunea din stanga Nistrului, ministrul de Externe al autoproclamatei Republici nistrene, Valeri Litkai, a declarat ca Administratia transnistreana este pregatita sa dezbata aceasta problema cu Bucurestiul. „In Transnistria nu exista minoritate nationala romaneasca, dar scoli sunt.

In consecinta, o legislatie privind minoritatile nationale nu exista si de aceea ne adresam Romaniei pentru a acorda ajutor privind licentierea acestor scoli dupa standarde romanesti“, a declarat Litkai.

Reactiile comunitatii internationale sunt deocamdata palide, si pentru ca Moldova nu a transmis UE o solicitare oficiala de a se implica in rezolvarea tensiunilor cu Republica separatista nistreana.

Abia ieri, prin vocea premierului Vasile Tarlev, autoritatile de la Chisinau au formulat mai transant dorinta de asistenta din partea Uniunii Europene, in conditiile in care toate tentativele de a negocia cu partea transnistreana au esuat si nici vizita reprezentantului special al Ministerului rus de Externe, Igor Savolski, nu a dat rezultate.

Deocamdata, Occidentul insista ca discutiile sa continue in formatul OSCE-Moldova-Transnistria-Ucraina-Rusia, motiv pentru care, ieri, s-a deplasat la Chisinau si Oleksandr Motik, prim-adjunctul ministrului ucrainean de Externe, ministrul Integrarii europene si emisar special al presedintelui Ucrainei.

Presedintia bulgara a OSCE a reactionat si ea, printr-un comunicat in care se subliniaza importanta gasirii de solutii la problema scolilor cu grafie latina.

Potrivit unei relatari a Radio France International, Tiraspolul poate fi comparat in aceste zile cu o uriasa cazarma militara. Strazile sunt pline de militieni inarmati pregatiti sa lupte in cazul in care va izbucni un conflict intre regimul de la Tiraspol si Puterea de la Chisinau.

Radioul si Televiziunea din Tiraspol ii transmit la fiecare buletin de stiri mesajele liderului Igor Smirnov, care compara conflictul de pe Nistru din 1992 cu marele razboi pentru apararea patriei. Smirnov le cere transnistrenilor sa lupte cu eroismul ostasilor sovietici in cazul in care se va ajunge la razboi.

Regimul de la Tiraspol a mobilizat, in urma cu o saptamana, aproape 1000 de tineri pentru a lupta impotriva Chisinaului. La randul lor, soldatii Armatei a 14-a, incartiruiti la Tiraspol, se plimba pe strazile orasului.