Preluind Intreprinderea de Piese Radio si Semiconductoare la un pret foarte mic

Omul de afaceri Omar Hayssam recunoaste ca nu este strain de aceasta tranzactie, chiar daca nu este implicat direct

Prin cumpararea de la APAPS a Intreprinderii de Piese Radio si Semiconductoare (IPRS) Baneasa, o firma siriana a devenit si proprietara a peste zece hectare in zona rezidentiala a Capitalei, la un pret cam de 30 de ori mai mic decit valoarea de piata a terenului in cauza.

Potrivit unor surse din AVAS si IPRS Baneasa, in spatele acestei tranzactii s-ar afla cetateanul roman de origine siriana Omar Hayssam, cunoscut ca apropiat al deputatului PSD, Ristea Priboi.

Cele zece hectare din zestrea IPRS sint situate in apropierea Gradinii Zoologice Baneasa, in una dintre cele mai selecte zone rezidentiale din Romania, unde pretul de 100 de dolari pentru un metru patrat este pe cale de a deveni chilipir. Desi pretul tranzactiei cu firma siriana nu a fost facuta publica, surse din AVAS (succesoarea APAPS) sustin ca ea nu depaseste 300.000 de euro.

Restul pina la valoarea anuntata de APAPS (3,1 milioane euro) va reprezenta investitii tehnologice de mediu si capital de lucru.

Numai valoarea de piata a terenului de la Baneasa depaseste 10 milioane de dolari.

Toata zestrea IPRS Baneasa - cele 10 hectare de teren din apropierea Gradinii Zoologice, plus alte trei situate in alta locatie, la care se adauga cladiri, utilaje, echipamente si know-how - a fost incredintata de catre Autoritatea de Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) societatii siriene Ogharit Trading Co pentru o suma aproape modica.

Desi AVAS ne-a comunicat, oficial, ca valoarea tranzactiei e secreta, surse din interiorul institutiei ne-au dezvaluit ca ea nu ar depasi 300.000 de euro. In schimbul acestei sume - mai mica de cel putin 30 de ori fata de valoarea terenului obtinut prin vinzare - Ogharit Trading Co a primit 51,4a din actiunile IPRS Baneasa, pachet majoritar in posesia caruia a intrat in martie 2004.

Aceleasi surse ne-au dezvaluit ca investitiile tehnologice se ridica la circa 2,5 mil. euro pe 5 ani. Omar Hayssam: “Am fost la negocieri la prima tentativa de privatizare” Romano-sirianul Omar Hayssam recunoaste ca firmele sale ar avea relatii serioase de afaceri cu Ogharit Trading, dar pe alte produse: “Noi colaboram foarte mult cu dinsii.

Ei ne reprezinta intr-un fel pe piata Orientului Mijlociu pentru export de lemn, apa minerala, produse metalurgice”.

Hayssam neaga faptul ca ar controla, din umbra, investitorul strategic ales de APAPS, dar recunoaste ca a reprezentat Ogharit Trading la una dintre rundele de negocieri pentru privatizarea IPRS: “Am fost la o singura runda de negocieri, la prima tentativa de privatizare”.

Treptat, in discutia cu noi, Omar Hayssam demonstreaza nu numai ca are cunostinte amanuntite despre afacerea IPRS, dar ne marturiseste si care este interesul fata de aceasta: transformarea IPRS in parc tehnologic, unde sa poata cumpara sau inchiria spatii firmele specializate pe tehnologia informatiei.

Si nu pe chetuiala sirienilor, ci cu facilitati de la guvern, sustine Hayssam: “Se incearca acum pe linga guvern sa se acorde anumite facilitati pentru a stringe cit mai multe firme pe acest domeniu, sa-i concentreze acolo. Sint spatii foarte multe, suficiente pentru cel putin jumatate din firmele din tara, sa se faca un parc tehnologic, nu industrial”.

Pentru ca, spune el, legea permite vinzarea sau inchirierea spatiilor de la IPRS, dar numai celor care vor efectua operatiuni in electrotehnica. “Este unul care are cumparat un spatiu in spate si prajeste seminte, cafea, ceva. Deja are un scandal cit casa.

Autoritatile or sa-l oblige fie sa inchida, fie sa schimbe profilul”, adauga omul de afaceri romano-sirian. Cit despre transferul de know-how sirian, Omar Hayssam sustine ca e in discutii cu reprezentantul unei firme... japoneze.

Sirienii n-au experienta

Privatizarea pare a fi fost mai mult un mijloc de a cumpara pe te miri ce terenul scump aflat in zestrea IPRS, iar noii proprietari nu par interesati de bunul mers al afacerii, sustin unii dintre specialistii institutiei.

Dupa ce au fost refuzate, sub diverse motive, oferte de privatizare venite din parte unor firme olandeze ori romanesti, APAPS a gasit investitorul strategic in firma Ogharit Trading, societate care a indeplinit criteriile “alese” de APAPS. Criteriul decisiv a fost experienta: cel putin 5 ani in domeniu.

Potrivit caietului de sarcini, investitorul strategic trebuie sa dezvolte societatea nu doar prin investitiile tehnologice si de mediu, dar si prin asigurarea gratuita a “stiintei si tehnologiei” (know-how-ului) pe care le detine.

De altfel, firma siriana s-a obligat ulterior, prin contractul de privatizare, “sa asigure gratuit si pe cheltuiala sa know-how-ul care este proprietatea exclusiva a cumparatorului in domeniul productiei, metodelor tehnologice si datelor de marketing”.

Eugen Popa, managerul general al IPRS Baneasa, nu a putut sa nominalizeze vreun aport de know-how al investitorului sirian.

A beneficiat pina acum Baneasa de know-how de la societatea siriana?

Pina acum nu am avut parte nici de transfer de know-how, nici de experienta de marketing. Este adevarat ca au trecut doar cinci luni de cind firma siriana a intrat in posesia pachetului majoritar de actiuni.

Au venit la dumneavoastra macar cu un specialist in domeniu?

Deocamdata, nu.

Specialistii consultati de noi sustin ca nu au auzit de o astfel de firma in domeniu, ca Ogharit Trading, daca exista, n-are nici traditie, nici renume. Nici managerul general nu ne-a putut spune mare lucru despre cartea de vizita a sirienilor. Iar localizarea firmei nu ne-a adus vreo lamurire in plus: Siria, regiunea Homs, Tir-Maala, pe strada principala.

Ea nu figureaza printre principalele firme din domeniul electrotehnic ori electronic de pe pagina de Internet “dedicata” din Siria, iar in “Paginile aurii” siriene nu exista decit doua firme Ogharit (una specializata in constructii civile si alta in operatiuni de import-export), precum si a treia, cu un nume oarecum asemanator, Ogharet (profilata pe comert de bauturi).