“Spiritul contestatar” al noului val s-a inmuiat in fata banilor impartiti de stat

Tinarul regizor si scenarist Cristi Puiu a primit, printr-o derogare de la lege a ministrului Razvan Theodorescu, bani pentru realizarea unui lungmetraj. Cristi Puiu a fost marele invins al acestui an in lupta pentru banii publici acordati de CNC.

Comisia de jurizare (formata din diversi cineasti fara mari merite in domeniu) considerase, cu putin timp in urma, ca regizorul Cristi Puiu, cistigator al Ursului de Aur din acest an, nu a prezentat un proiect de scenariu demn de a fi finantat. Ministrul Theodorescu s-a sesizat si i-a acordat lui Puiu sansa unui nou film.

In felul acesta i s-a inchis gura unui “spirit contestatar” (asa cum este privit Puiu in lumea “greilor” cinematografiei). Ieri, Cristi Puiu si Catalin Mitulescu (cistigatorii trofeelor Ursul de Aur si Palme d’Or in acest an) au organizat o conferinta de presa in care au facut public faptul ca Puiu a primit bani de la ministrul Theodorescu.

Scopul intilnirii a fost destul de neclar... Puiu acuza in continuare erorile din sistemul cinematografic (“CNC-ul imparte banii dupa cum considera de cuviinta”, spune el) si isi confirma apartenenta la grupul tinerilor cineasti, dar accepta totusi banii de la minister.

In felul acesta, Cristi Puiu isi lasa in urma colegii din noul val (nedreptatiti poate si ei) si accepta sistemul de impartire a acestor bani, pe care l-a criticat intotdeauna. Regizorul ar fi putut contesta competenta comisiei si ar fi putut cere reorganizarea concursului. Era cel mai in masura sa o faca.

Dar este din ce in ce mai evident ca “galagia” pe care o fac tinerii cineasti vizeaza nu atit distrugerea sistemului prin care citiva abonati (respectiv Nicolaescu & Co) storc in fiecare an bani de la CNC, ci interesul personal.

Tinerii sint de fapt divizati, nu sint in stare de o actiune sustinuta, fiecare isi urmareste doar interesul, iar mai-marii cinematografiei profita si inghit in continuare zeci de miliarde de lei.