Conducerea Spitalului Socola din Iasi a deschis o ancheta dupa ce s-a descoperit ca unul dintre pacientii clinicii de ergoterapie din Sipote, unde se practica terapia prin munca, lucra in gospodaria unui angajat al unitatii.

In unitatea medicala din Sipote, bolnavii cronici, unii dintre ei cu probleme psihice, urmeaza un tratament mai special, prin munca.

Terapia prin munca pe care sunt obligati sa o urmeze pacientii spitalului ar trebui sa aiba loc intr-un cadru organizat si numai pe locurile agricole ale spitalului.

Localnicii comunei au afirmat, insa, ca, de cele mai multe ori, bolnavii lucreaza pe terenurile agricole sau in gospodariile angajatilor din spital, unde sunt pusi fie sa faca chirpici, fie la prasit.

„Sclav” cu 50.000 de lei pe zi

In ziua de miercuri dimineata a fost gasit un pacient care se afla la munca, confectionand chirpici pentru unul dintre angajatii spitalului, care intentiona sa-si ridice in curte o anexa gospodareasca. Angajatul nu a negat munca pacientului in ograda sa, insa s-a scuzat motivand ca acesta l-ar fi ajutat: ”Este un singur pacient care a venit la facut chirpici la mine.

Nu prea sunt multi care pot munci si nici nu prea e voie, dar la mine vine ca-l cunosc de atata timp. Sunt infirmier, acolo, la pavilionul lui, si-l cunosc de 5 ani. Nu se poate sa-l duca la altul. Il platesc, ii dau 50.000 de lei, tigari si mancare in fiecare zi”.

Fiecare angajat are “robul” lui

Desi in atentia opiniei publice a aparut doar acest caz de “munca silita”, potrivit spuselor localnicilor, in aproape toate gospodariilor angajatilor de la Spitalul de Ergoterapie Sipote munceste cate un pacient, fapt considerat de localnici incorect. “Nici nu cred ca stiu sefii de sus ca bolnavii muncesc prin sat.

Daca ei sunt bolnavi, saracii, ar trebui sa stea sa se odihneasca la spital, nu sa fie pusi la munca. Si asa sunt batuti de soarta”, precizeaza induiosata o localnica.

Desi angajatii spitalului, rrespectiv infirmierii, care sunt cei mai apropiati de pacienti, ar trebui sa le ofere ingrijirea cuvenita, acest incident dovedeste ca bolnavii, care urmeaza tratamentul prin munca, sunt exploatati de acestia.

Conducerea spitalului se incurca in explicatii

Directorul adjunct de la Spitalul de Psihiatrie Socola, Radu Andrei, a declarat ca se va porni o ancheta interna, pentru a-i descoperi pe angajatii care exploateaza pacientii, iar daca acestia sunt gasiti vinovati de aceasta situatie, vor fi pedepsiti prin desfacerea contractului de munca.

La randul sau, directorul general al Spitalului de Psihiatrie Socola, Petru Boistenu, neaga ca ar exista o astfel de problema cu angajatii clinicii de ergoterapie, din Sipote, declarand: “In urma anchetei facute la nivelul spitalului, s-a constatat ca bolnavul era externat atunci cand lucra, iar infirmierul ii este de fapt o ruda”.

Explicatia directorului nu prea sta in picioare in contextul in care bolnavul respectiv era suferind psihic cronic, deci nu prea ar fi motive ca sa fie externat.