Inscrierea copiilor la gradinita sau la scoala da mare bataie de cap parintilor. Daca iti mai doresti si sa aiba parte de o buna pregatire, adica sa invete la una din scolile cu prestigiu, atunci lucrurile se complica si mai mult pentru ca lupta pe aceste locuri este foarte mare.

Cum scolile isi fac propriile legi, singura solutie pe care parintii o au este spaga, iar ancheta pe care noi am facut-o prin cateva unitati de invatamant ne-a demonstrat ca, indiferent de locurile disponibile, se poate ajunge la o intelegere cu directorul scolii. Totul e sa stii cum sa-l abordezi.

Daca vrei sa fii sigur ca odrasla ta o sa inceapa scoala la varsta de 6 ani, atunci trebuie sa incepi alergatura cu un an inainte. Locurile la scolile cu renume sunt foarte cautate si daca nu ai “pe cineva care sa te ajute” ai foarte putine sanse sa reusesti sa-ti inscri copilul, si asta chiar daca, teoretic, micutul este arondat la acea unitate de invatamant.

Este, dar s-a ispravit!

Potrivit Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), acest lucru nu este posibil.

Inspectoratul sustine ca, in cazul in care la o unitate scolara la care au fost ocupate toate locurile pana la 1 mai se prezinta un parinte din circumscriptia scolara respectiva, solicitand inscrierea copilului sau, acesta va fi primit in unitate, iar scoala va trebui sa solicite suplimentarea planului de scolarizare.

In acelasi timp, Inspectoratul atrage atentia insa asupra faptului ca pentru suplimentarea planului este necesara si suplimentarea numarului de posturi didactice, ceea ce, automat, inseamna mai multi bani, mai multe cheltuieli.

Poate ca acesta este si motivul pentru care, de cele mai multe ori, parintii sunt nevoiti sa scoata din buzunar sume frumusele, de la 100 de dolari in sus, pentru ca fetita sau baietelul lor sa poata merge la scoala. Aceste sume ajung fie direct la invatator, fie la directorul scolii, care are o putere mai mare.

Aceeasi metoda se aplica si in cazul in care iti doresti ca odrasla ta sa fie sub indrumarea unui anumit invatator din scoala, cunoscut pentru realizarile sale profesionale.

“Inscrierile s-au terminat, dar puteti rezolva problema cu doamna directoare”

La Scoala Generala Nr. 11 din Sos. Kiseleff raspunsul pe care l-am primit cand am intrebat despre inscrierea in clasa I a fost: “Inscrierile s-au facut din luna martie, s-au terminat si repartitiile pe clase, dar nu sunt persoana autorizata sa va spun daca nu puteti rezolva totusi problema. Puteti sa incercati sa discutati cu doamna directoare.

Noi oricum am depasit limita de 25 de elevi intr-o clasa, ajungand la 34 de elevi. Incercati in jur de 1 septembrie, cand vine din concediu doamna directoare si poate rezolvati”.

“Mai avem locuri, dar nu pentru oricine”

Scoala Generala Nr.52 din Bulevardul Pache Protopopescu – “Locuri ar mai fi, dar mai bine sunati dupa 15 august, sa discutati cu directoarea. E cel mai sigur asa pentru ca locurile nu sunt pentru oricine, alegem si noi copiii mai buni...”.

Aproximativ acelasi raspuns l-am primit si la Scoala Generala Nr. 56 din Bulevardul Pache Protopopescu: “Pentru clasa I s-au ocupat locurile inca din luna mai. Poate doar asa, daca sunteti din circumscriptia scolara, sa se mai poata face ceva, dar trebuie sa vorbiti cu directoarea. Teoretic ar trebui sa va primeasca copilul la scoala, dar nu stiu daca asa se va intampla”.

Pregatirea pentru scoala va mai usureaza de cAteva milioane bune

Pe langa spaga data la inscriere, parintii trebuie sa se ocupe si de pregatirea copilului pentru inceperea acestei noi etape din viata sa. Asta inseamna cheltuieli pentru uniforma, echipament sportiv si rechizite. Numai uniforma scolara este in jur de 2.000.000 de lei, daca adaugam ghiozdanul – 200.000 de lei, stiloul, care costa cel putin 100.

000 de lei, penarul, al carui pret variaza in functie de marime si de obiectele cu care este utilat, ajungand chiar la 250.000 de lei, acuarelele, intre 25.000 si 50.000 de lei, creioanele colorate, care ajung si ele la 70.000 de lei, numaratoarea - 50.000 de lei, caietele speciale, care nu sunt mai ieftine de 30.000 de lei bucata, si echipamentul sportiv, investitia ajunge cam la 4.000.

000 de lei.

In Capitala vor fi peste 500 de clase I

Pentru anul scolar 2004-2005, ISMB a hotarat realizarea, la nivelul Capitalei, a 528 de clase I, care vor cuprinde in jur de 13.000 de elevi. O parte dintre bobocii din toamna sunt cei 8.200 de copii care au implinit deja varsta de 6 ani si in prezent sunt cuprinsi in programul diferitelor gradinite.

La acestia se adauga cei care vor implini varsta de 6 ani pana la 1 septembrie si toti cei care, din diferite motive, nu au fost inclusi in invatamantul prescolar. Din datele detinute de ISMB, pana la data de 26 aprilie au fost deja ocupate 8.161 de locuri.