Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, lasa loc unei colaborari postelectorale cu partidul lui Vadim Tudor. Fosta sefa a ANPC, Rovana Plumb, a inceput sa aiba viziuni politice si vede o posibila colaborare PSD-UDMR-PRM.

Mutare-soc a partidului de guvernamint. Liderii PSD recunosc public posibilitatea crearii unei aliante postelectorale cu formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor. Anuntul a fost facut ieri de Rovana Plumb, membra a Biroului Coordonator al PSD. Ea a spus ca nu exclude o alianta postelectorala PSD-UDMR-PRM.

In exclusivitate pentru ziarul nostru, Octav Cozmanca declara ca PSD respinge un protocol de colaborare preelectorala cu PRM, insa lasa o portita de dialog cu partidul lui Vadim Tudor pentru perioada postelectorala: “Sa vedem ce rezulta din alegeri”. La inceputul anului, Adrian Nastase infirma categoric orice colaborare pre sau postelectorala cu PRM.

Octav Cozmanca, presedintele executiv al PSD, nu exclude o colaborare postelectorala a partidului sau cu Partidul Romania Mare. Singurul lucru pe care Cozmanca il respinge in mod categoric este un protocol de colaborare pre-electorala. “Nu stiu, sa vedem ce rezulta din alegeri. Nu pot sa spun nimic acum. Nu pot sa stiu ce procente va avea partidul X sau Y.

Sa vedem daca va fi intereresant de luat in calcul asa ceva”, ne-a declarat ieri Octav Cozmanca. Intrebat de ce a fost posibila o colaborare politica cu PRM in alegerile locale si n-ar fi la generale, liderul pesedist lasa lucrurile in coada de peste: “Nu stiu. O sa vedem. Nu ne-am propus asa ceva deocamdata.

In perioada pre-electorala nu va exista nici un document, nici o intelegere”.

“Monstruoasa Coalitie” a trecut testul ANPC

Tot ieri, la ora la care Octav Cozmanca facea aceste declaratii, o alta membra a echipei de conducere a PSD, Rovana Plumb (fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului) vorbea chiar despre un guvern PSD-UDMR-PRM. Citata de Mediafax, Rovana Plumb a afirmat, intr-o conferinta de presa la Sfintu Gheorghe, ca nu exclude posibilitatea unei aliante postelectorale PSD-UDMR-PRM.

Ea a aratat ca, desi este prea devreme pentru discutiile despre aliantele postelectorale, vede posibila o colaborare dupa alegeri intre cele trei formatiuni politice intrucit pragmatismul politic trebuie sa primeze la un moment dat.

Solicitat sa comenteze declaratiile colegei sale, care sint mai clare decit ale lui, Octav Cozmanca ne-a invitat sa-i lasam un timp pentru a se lamuri cu privire la ce a spus Rovana Plumb.

Ulterior, acesta a venit cu precizarile de rigoare: “Nu, asta e o prostie. Nu accepta aia... Nici unii, nici altii... Nu se poate asa ceva. Asta nici in cele mai frumoase vise nu se poate intimpla”. Reamintim ca, in urma cu doar citeva luni, Rovana Plumb era vazuta prin piete controlind calitatea produselor scoase la vinzare.

Ea este astazi membra a Biroului Coordonator al PSD, numita in functie dupa ce presedintele Adrian Nastase a suspendat activitatea fostei conduceri a partidului.

“Orice alianta din care sa faca parte si PRM pentru UDMR este exclusa. Nu ma intereseaza ce a spus doamna Rovana Plumb. Nici nu stiu cine este” - Marko Bela,

presedintele UDMR.

Cristian Preda: “O optiune antidemocratica”

Analistul politic Cristian Preda afirma ca o alianta postelectorala cu PRM, “asa cum acest partid arata acum, este clar o optiune antidemocratica, iar in familia socialista europeana va fi primita cu mare reticenta”.

Preda este de parere ca Internationala Socialista va sanctiona decizia PSD in cazul in care aceasta va fi pusa in practica, insa IS se va abtine de la orice reactie cita vreme optiunea pentru PRM ramine doar o declaratie de intentie: “Internationala Socialista se pronunta intotdeauna dupa ce se produc lucrurile”.

In opinia lui Cristian Preda, disponibilitatea catre o colaborare postelectorala cu PRM “tradeaza dorinta PSD de a guverna in orice formula, adica de a nu parasi puterea, indiferent de aliati”. (Oana Dobre)

“Eu sint meserias batrin”

Domnule Cozmanca, exista o declaratie mai veche a presedintelui Adrian Nastase, care spune ca exclude orice colaborare pre sau postelectorala cu PRM.

Nu, a zis pre-electorala. Nu mai adauga tu postelectoral... Daca mi-o aduci (declaratia - n.r.), maninc hirtia aia!

Bine. Cum ziceti dvs.

Tu-mi intinzi cite o cursa din cind in cind... Dar cu mine nu tine. Cauta-ti pe altul.

Eu imi amintesc despre aceasta declaratie.

Nu ma lua pe la 11 metri, ca eu sint totusi meserias batrin...

Meniu pentru Cozmanca

“Exclud de pe acum orice alianta postelectorala cu PRM”, preciza Nastase intr-un interviu televizat in ianuarie. Liderul pesedist raspundea atunci acuzelor referitoare la o intelegere secreta cu PRM: “Asta a fost o minciuna.

Intelegerea pe care am semnat-o este o minciuna si vreau sa spun lucrul asta foarte direct, iar cine mai sustine asa ceva este, in mod evident, in slujba unei idei politice si incearca o diversiune politica”. (13 ianuarie 2004)