Transnistria a inarmat posturile de politie din preajma satelor moldovenesti Dorotcaia si Cosnita in cele mai bune traditii ale filmelor cu Schwarzenegger. Daca pina mai ieri ei purtau doar un baston de cauciuc, de acum incolo vor purta o vesta antiglont, care poate retine chiar si un glonte tras din Kalasnikov.

Militienii transnistreni au primit cite un pistol-mitraliera AK 74 si doua seturi de munitii, 72 de cartuse. In plus, ei au si cite un pistol Makarov cu doua seturi de munitii (16 cartuse).

Ministrul transnistrean al securitatii, Vladimir Antiufeev, a declarat ca “in urma actiunilor intreprinse de partea moldoveneasca, indreptate spre destabilizarea situatiei in regiunea satelor Dorotcaia si Cosnita, sint toate premisele pentru declansarea unor izbucniri antisociale si tulburari in masa in aceasta zona de securitate”.

In scrisoarea remisa de Antiufeev Comisiei Unificate de Control se spune ca granicerii si militienii au fost inarmati pentru “a le asigura o protectie suplimentara” si fiindca “exista un pericol real pentru securitatea acestora”.

Autoritatile de la Chisinau au confirmat ca o astfel de informatie a fost prezentata de reprezentantul Tiraspolului, dar oficialii moldoveni nu stiu daca militarii au fost sau nu inarmati.

Expertii militari de la Chisinau sustin ca o astfel de cantitate de armament si munitii este eliberata militarilor doar pe front si in cazuri exceptionale, cind acestia risca sa ramina incercuiti de “dusmani” in interiorul frontului.

Recent, televiziunile de la Moscova au difuzat un film documentar despre pregatirile militare de la Tiraspol. In imagini, militarii transnistreni exersau “bombardarea inamicului” cu proiectile lansate din elicoptere.