Spectaculoasa operatiune de extragere a aurului din Apuseni, orchestrata de omul de afaceri romano-australian Frank Timis si cunoscuta ca proiectul Rosia Montana, a inceput sa-i aduca probleme serioase initiatorului. Pierderile companiei European Goldfields au crescut subit, ajungand la aproape 9 milioane de dolari (11,7 milioane de dolari canadieni), conform Financial Times.

European Goldfields a fost creata de Frank Timis pentru a atrage de la investitori bani pentru a participa, alaturi de Gabriel Resources, la extinderea proiectului de la Rosia Montana si a unor exploatari din Grecia. Anuntata cu surle si trambite, exploatarea de la Rosia Montana a reusit sa-i convinga pe investitori, cu toate ca nu a obtinut nici pana acum avizul de mediu.

Practic, din aceasta afacere, Frank Timis nu s-a ales decat cu pierderi de 20 de milioane de dolari, reprezentand investitii initiale. Istoria pare, totusi, sa se repete. Dintr-un alt articol, publicat, ieri, de The Independent, aflam ca actiunile companiei Regal Petroleum (tot a lui Timis) au „sarit“ ca urmare a zvonurilor referitoare la exploatarilor petroliere din Grecia si Romania.

Compania este convinsa ca zona din Moldova concesionata de Timis este bogata in resurse naturale, dar sufera din cauza lipsei de investitii, astfel ca se pot face afaceri bune. Terenurile concesionate de Regal in Romania ar putea fi exact o astfel de afacere, arata ziarul, care spune despre conducerea companiei ca ar fi foarte incantata de ce se asteapta sa gaseasca.

Dimensiunea zacamintelor ar urma sa fie facuta publica luna viitoare, iar articolul sustine ca terenul ar fi fost descoperit de autoritatile comuniste, dar ca n-a fost niciodata exploatat cum se cuvine.

Frank Timis a concesionat o zona intinsa de exploatare in partea de nord a Moldovei, pe jumatate din suprafata judetelor Iasi si Suceava, pentru care a platit 15 milioane de dolari, desi oficial nu se stie ca acolo ar exista petrol.

Iuliana Stratulat, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, ne-a declarat ca in zona s-au facut prospectiuni masive, insa nu s-au descoperit rezerve, ci numai pungi de apa sarata, care indica posibilitatea existentei unor zacaminte de gaze.

De vreme ce statul se pare ca nu detine informatii despre zacamintele cu care se lauda Timis, una dintre putinele surse de unde ar fi putut sa obtina aceasta informatie este partenerul sau de afaceri Ovidiu Tender, care a cumparat societatea Prospectiuni SA, evident cu tot cu baza de date privind cercetarile.