Portugalia a fost surprinsa in primul meci al turneului olimpic de fotbal, fiind invinsa intr-o maniera neasteptata de Irak (2-4), dupa ce Italia, data ca invingatoare sigura, abia a reusit sa scoata un egal cu Ghana (2-2), in ultimele minute.

In ciuda prezentei in teren a atacantului lui Manchester United Cristiano Ronaldo, Portugalia, a treia la Campionatul European de tineret, disputat in luna iunie, in Germania, nu si-a luat nici o masura de precautie in fata invitatei-surpriza de la JO, dupa 16 ani de absenta.

Lusitanii au fost redusi la zece dupa eliminarea controversata a lui Luis Boa Morte, unul dintre cei trei jucatori de peste 23 ani ai Seleçcao, iar in minutul 51 reuseau sa egaleze, la 2-2, insa finalul i-a gasit in corzi. In celalalt meci al Grupei D, Costa Rica si Maroc au incheiat la egalitate, 0-0.

In Grupa B, in fata Ghanei, atacantul lui AC Parma Alberto Gilardino a prevenit o situatie critica pentru Squadra Aazzura, condusa cu 1-2 pana cu sapte minute inainte de final.

Daca valoarea lui Gilardino, al doilea in clasamentul golgeterilor ultimului campionat al Italiei (23 de goluri), era deja recunoscuta, nationala tarii sale, campioana europeana de tineret, s-a complicat in lupta de calificare in sferturi, Grupa B fiind cea mai dificila. In celalalt joc, Paraguay a intrecut Japonia, cu 4-3. Maine, sunt programate jocurile Maroc-Portugalia, Costa Rica-Irak (Gr.

D), Japonia-Italia, Paraguay-Ghana