Export - 36 milioane euro din ulei

de     Jurnalul National
Sâmbătă, 14 august 2004, 0:00


Uleiul si produsele derivate detin primul loc in topul produselor agroalimentare exportate de Romania in primele sase luni ale acestui an, reprezentand 28,3% din totalul exportului, potrivit Ministerului Agriculturii.
Dupa ulei, locul doi la exportul de marfuri alimentare pe primul semestru este ocupat de animalele vii, cu o pondere de 26,3%.

CATRE UE. Uleiul romanesc si produsele derivate sunt apreciate in Uniunea Europeana, statele din comunitate “inghitind“ circa 59% din totalul exporturilor de astfel de produse de pe primul semestru. Alte tari in care a ajuns uleiul din Romania in acest an au fost Turcia, Federatia Rusa, Algeria, Egipt, Serbia si Muntenegru, Israel, Bosnia si Hertegovina.

Necesaul de ulei de pe piata interna a fost satisfacut integral, datorita productiei bune de floarea-soarelui obtinute in anul 2003.

PRET. In perioada septembrie 2003 – iunie 2004, Romania a exportat 70.000 tone de ulei de floarea-soarelui, 149.000 tone sroturi si 408.000 tone seminte de floarea-soarelui, in valoare totala de 127 milioane euro. Pentru o tona de ulei s-a obtinut la export un pret mediu de 523 de euro, 207 euro pentru tona de seminte si 103 euro/tona de sroturi.

Ministerul Agriculturii a obtinut, in noul Protocol negociat cu Uniunea Europeana, liberalizarea completa a importului in UE pentru toate tipurile de ulei din floarea-soarelui, soia si rapita.

Potrivit ministerului, aplicarea acestei facilitati va imbunatati accesul pe piata comunitara a uleiurilor romanesti, care vor beneficia de acelasi tratament la frontiera ca si marfurile de alte origini, concurente.59 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version