Sase milioane de pensionari vor plati doar 10% din pretul afisat la raft

Compensarea in proportie de 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri sub sase milioane - care intra in vigoare de la 15 august - se face in raport de cel mai mic pret al produsului din raft, informeaza Mediafax.

Astfel, daca medicul a prescris si un produs scump, dar in farmacie exista medicamentul romanesc cu aceeasi compozitie cu cel din import, compensarea se va face pentru produsul ieftin, a explicat Ovidiu Branzan ministrul Sanatatii.

Ministrul a precizat ca, spre exemplu, doctorul poate prescrie aspirina Bayer, dar bolnavul va primi produsul romanesc, pentru ca amandoua au, de fapt, aceeasi compozitie si pentru ca trebuie incurajata industria romaneasca.

Acele produse scumpe care nu au corespondent pe piata romaneasca vor fi compensate si ele, astfel incat nici o afectiune sa nu ramana fara tratamentul adecvat, a mai spus ministrul Sanatatii. Incepand cu 15 august, 98% dintre pensionarii din Romania, cei cu venituri mai mici de sase milioane, vor primi medicamente compensate in proportie de 90%.

Este vorba de aproximativ sase milioane de pensionari, care vor plati pentru medicamentele compensate doar 10% din pretul afisat la raft. Pana in 15 august, exista doua nivele de compensare a medicamentelor, respectiv 50% si 65%.