Un om de afaceri a fost retinut, ieri, de catre procurorii Sectiei a II-a PNA, fiind acuzat de complicitate la acordarea si utilizarea de credite cu incalcarea legii si folosirea lor in alte scopuri decat cele declarate, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Magistratii Tribunalului Gorj au decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Gabriel Viorel Matyas, cauza in care este inculpat acesta fiind disjunsa din marele dosar "Banca Novaci", in care au fost trimisi in judecata mai multi inculpati in frunte cu fostul presedinte al sucursalei BCR din Novaci, Sorin Popescu si fostul director al BCR din Gorj, Dumitru Contoloru, pentru mai multe

infractiuni asociate celor de coruptie. Procurorii PNA au monitorizat activitatea infractionala desfasurata de inculpati in perioada 2002-2003, stabilind ramificatii pe raza mai multor judete din tara. In ceea ce priveste BCR Novaci, sunt reclamate fapte penale care au adus prejudicii bancare in valoare de peste 788 miliarde de lei.

Din probele administrate in cauza rezulta ca Matyas a emis la data de 31 ianuarie 2003, in conditii nereale, doua ordine de plata in favoarea a doua societati comerciale din Bucuresti, acte pe care le-a transmis la Sucursala BCR Novaci. Astfel a garantat, in conditii ilegale, un credit in valoare de 126 miliarde de lei solicitat si folosit in interes propriu de inculpatul Marin Ion.

Cele doua documente au fost semnate in alb si, in intelegere cu Marin Ion si Popescu Sorin, Matyas le-a transmis la BCR Novaci de la un fax public din Bucuresti. Intre societatile comerciale din Capitala si firma reprezentata de inculpatul Marin Ion nu existau operatiuni comerciale reale.

De altfel, sucursala BCR Novaci nu putea acorda un asemenea credit intrucat in decembrie 2002 ii fusese limitata competenta pentru activitatea de creditare.

Intregul credit de 126 miliarde de lei, obtinut prin falsificarea celor doua ordine de plata si cu incalcarea normelor de creditare, a fost utilizat in alte scopuri decat cele pentru care a fost acordat.

Procurorii au mai stabilit ca, dupa ce a aflat de arestarile facute in 2003, Matyas a incercat sa distruga mai multe acte din cotabilitatea unor firme ale sale aflate in "combinatie" cu cele ale lui Marin Ion.