Benito Mussolini si amanta sa, Clareta Petacci, au fost executati si spanzurati de picioare de catre partizanii italieni care i-au capturat *Elena Ceausescu purta basma si gatea pentru copiii ei pana prin anii ‘70 *Panicat de moartea violenta a conducatorilor Pakistanului, Egiptului si Indiei, Ceausescu a cerut Securitatii sa ia masuri draconice de paza, insa de ce i-a fost teama nu a

scapat *Slobodan Milosevici acuza stresul la care este supus in detentie *Fidel Castro este neinteles de copiii sai si uitat de fosta nevasta emigrata in Spania.

Viata dictatorilor lumii este pitoresca, iar de multe ori, cat traiesc, doar bancurile vorbesc despre asemenea subiecte. Abia dupa moartea lor - sau debarcarea de la putere - ies la iveala amanunte interesante. O parte dintre acestia au fost judecati de propriii concetateni: unii au fost executati, altii, condamnati la inchisoare, iar altii au fost, pur si simplu, dati uitarii.

Ceausescu si Mussolini, ucisi de “supusi”

In ce priveste dictatorii executati, cazul cel mai cunoscut noua este cel al lui Nicolae Ceausescu. El si consoarta sa, Elena Ceausescu, au avut parte de un proces rapid si au sfarsit in fata plutonului de executie, in ziua de Craciun, totul fiind inregistrat pe banda video. Ceausescu a murit sfidator, contestandu-le acuzatorilor dreptul de a-l judeca.

O alta imagine memorabila este cea a lui Benito Mussolini si a amantei sale, Clareta Petacci, care, dupa executie, au fost spanzurati de picioare de catre partizanii italieni care i-au capturat.

Cu altii soarta a fost mai blanda

Liderul comunist polonez, generalul Janoslaw Jaruzelski, ai carui ochelari negri ii dadeau o infatisare sinistra, a fost judecat pentru ordinul dat STASI (politia ex-germana) de a deschide focul impotriva demonstrantilor, la Gdansk, in 1970. Starea sanatatii sale a dus insa la amanarea dezbaterilor.

In apararea sa, el a declarat: „Trebuie sa slujim cauza Poloniei asa cum socotim ca e mai bine, indiferent de sacrificiile pe care trebuie sa le facem“. Pana la urma si-a gasit sfarsitul in libertate, in urma cu cativa ani.

Dictatorul Krenz din Germania, liber dupa 4 ani de puscarie

In anul 2001, Egon Krenz, impreuna cu alti fosti lideri comunisti din Germania rasariteana au fost trasi la raspundere pentru ordinul dat politiei ex-germane de a-i impusca pe cei ce incercau sa treaca frontiera. Krenz a negat ca ar fi vinovat, dar a fost condamnat la inchisoare, alaturi de ceilalti acuzati.

A ispasit doar 4 din cei 6 ani si jumatate, cat trebuia sa petreaca la inchisoare, si a fost eliberat in decembrie, anul trecut.

Liderul din Panama sta intr-o inchisoare din Miami, condamnat pentru trafic de droguri

Alti dictatori au scapat si de judecata justitiei. Extravagantul presedinte al Ugandei, Idi Amin, si-a gasit sfarsitul in exil, in Arabia Saudita.

“Baby Doc” Duvalier, dictatorul haitian, a dat o receptie somptuoasa inainte de a parasi tara, plecand intr-un exil confortabil in Franta.

Dictatorul etiopian Mengistu Maile Mariam si-a gasit refugiu in Zimbabwe, in vreme ce fostul lider din Panama, Manuel Noriega, capturat de americani si condamnat sub acuzatia de trafic de droguri, se afla intr-o inchisoare din Miami.

Sarbii ii platesc si astazi leafa lui Milosevici

Fostul lider iugoslav Slobodan Milosevici este judecat, in prezent, de catre Curtea Penala Internationala. Parlamentarii sarbi nu au tinut cont de indicatiile venite de la Washington si de la Bruxelles si au votat o lege speciala, prin care toti cei condamnati impreuna cu Milosevici, inclusiv acesta, sa primeasca indemnizatii pe timpul detentiei.

“Familia fiecarui acuzat are dreptul de a fi remunerata, inclusiv cea a lui Milosevici”, a declarat atunci Branislav Ristivojevici, membru al Partidului Democrat al Serbiei. Pana si vizitele pe care le fac sotia si cei doi copii ai lui Milosevici, la locul de detentie al acestuia, in Olanda, sunt suportate de catre platitorii de taxe din Serbia.

Slobodan Milosevici arata tot mai obosit in ultimele luni si ii acuza pe judecatori, spunand ca ei sunt vinovati de starea precara a sanatatii sale, explicand ca sufera de maladii induse de stres, ca are probleme cu inima si cu tensiunea, prea mare. Procesul dictatorului a fost amanat de cel putin 13 ori din cauza problemelor de sanatate ale acuzatului.

Acum, dupa cum afirma judecatorii, a sosit momentul unei decizii importante din punct de vedere al desfasurarii procesului.

Saddam Hussein se da in vant dupa broccoli cu peste, un meniu absolut occidental

Noul Guvern interimar de la Bagdad a aprobat reintroducerea pedepsei capitale, scoasa in afara legii, anul trecut, de fortele Coalitiei. Daca va fi gasit vinovat de crima impotriva umanitatii, genocid si utilizare de arme chimice, Saddam Hussein ar putea ajunge in fata plutonului de executie sau ar putea avea parte de o moarte mai blanda, printr-o injectie letala.

Pana la punerea pe rol a procesului, “macelarul din Bagdad“ va avea de asteptat intr-o inchisoare pazita de fortele armate ale Statelor Unite. Aceasta pentru ca, din cauza bombardamentelor si a spargerilor din partea hotilor, nici una dintre inchisorile irakiene nu este sigura.

Astazi, inspaimantatorul dictator s-a schimbat. Scrie poezii, mananca briose si se ocupa cu gradinaritul. Asta face cam toata ziua Saddam Hussein, aflat intr-un loc de detentie secret.

Fostul presedinte irakian, capturat in decembrie 2003, la Tikrit, de fortele americane, face sport in fiecare zi deoarece medicii i-au spus ca trebuie sa se mentina in forma. S-au ingrijorat cand au observat ca Saddam incepuse sa ia proportii, dupa ce isi impusese o cura de slabire drastica, in urma careia a reusit sa piarda 5 kg. A suferit si o infectie la prostata.

De atunci, a fost supus unui regim alimentar si la exercitii fizice. Starea lui de sanatate este acum satisfacatoare, sustin medicii care se ocupa de acesta, dar urmeaza un tratament pentru hipertensiune. Acum se hraneste de 3 ori pe zi, cu meniuri satioase si pline de vitamine. Micul dejun nu depaseste 1.300 de calorii. La pranz si seara are mancare calda: orez, cartofi si broccoli cu peste.

Mai nou, fiica dictatorului vrea sa intre in politica pentru a-si ajuta mai mult, de pe aceasta pozitie, tatal.

Parinti buni, pe Ceausesti puterea i-a schimbat in rau

Nicolae Ceausescu, liderul comunist al Romaniei, panicat de moartea violenta a conducatorilor Pakistanului, Egiptului si Indiei, a cerut Securitatii sa ia masuri draconice de paza, insa de ce i-a fost teama nu a scapat. Asa povestesc astazi cei care ii erau atunci aproape “celui mai iubit fiu al poporului”.

Altminteri, dupa cum spun cei care l-au cunoscut mai bine pe Ceausescu, era un om cu care puteai discuta, mai dificil fiind insa cu tovarasa Elena Ceausescu, care se pare ca l-a si impins spre anumite actiuni cu repercusiuni grave.

Prietenii familiei Ceausescu isi amintesc ca, atunci cand cei trei copii ai cuplului, Zoe, Nicu si Valentin, erau mai mici, tatal acestora, Nicolae Ceausescu, se juca cu ei, ii dadea cu sania sau ii insotea in plimbari… Dar, mai tarziu, relatiile nu au mai fost aceleasi. Si Elena Ceausescu, pana prin anii ‘70, era o alta femeie, dar puterea a schimbat-o.

Inainte statea cu batic pe cap la bucatarie si le gatea copiilor, desi ar fi avut cine sa faca acest lucru, insa din dragoste pentru acestia prefera sa se ocupe personal de prepararea hranei celor trei. Mai tarziu insa, Elena Ceausescu, insetata de putere, s-a schimbat.

Intervenea in viata copiilor ei, contribuind mai degraba la nefericirea, decat la fericiea acestora, spre deosebire de perioada in care inca nu era avida de putere suprema.

De pilda, pe Petre Roman, de care Zoe era indragostita in adolescenta, l-a trimis la o bursa in Franta, la Toulon, pentru a fi cat mai departe de fiica sa, iar mai tarziu, cand Zoe a avut o aventura plina de pasiune cu un medic, langa care, realmente, descoperise iubirea adevarata, dupa cum isi aminteste soferul de atunci al familiei, mama “a lovit” din nou.

A intervenit, beneficiind de sustinerea sotului, interzicandu-le celor doi indragostiti sa se mai vada, spre nefericirea Zoei.

L-a fortat pe Nicusor sa intre in politica

Nicu Ceausescu a fost introdus aproape cu forta in politica, isi aminteste un prieten al acestuia. Pentru ca Elena Ceausescu traia cu convingerea ca baiatul ei era influentat de prieteni, aceasta ajunsese sa ii forteze mana lui Nicu, prin cele mai ciudate metode, pentru ca el sa nu-si mai vada amicii.

In cazul in care Nicu nu asculta “ordinele” mamei, prietenii sai aveau numai necazuri puse la cale de persoane sus-puse, in urma indicatiilor primite de la “Cabinetul 2”. Fie nu mai aveau voie sa plece peste granita, fie erau detasati prin cine stie ce colt de tara.

Pentru a nu le face rau celor cu care petrecuse din copilarie pana la maturitate, Nicu Ceausescu a acceptat conditiile mamei.

Cat despre Valentin, acesta a fost cel mai rebel, asta si pentru ca de la inceput a reusit sa se impuna in fata parintilor, el alegand o alta cariera, dupa ce s-a specializat in strainatate - fizica atomica.

Copil fiind, Fidel Castro a incercat sa-si arda parintii

Instalat de 45 de ani in Palatul Revolutiei din Havana, Fidel Castro conduce Cuba, in ciuda tuturor celor care vor sa il vada debarcat. Castro pare sa aiba mai multe vieti decat o pisica.

Aproape toti cei care il contestau odata au fost fie aruncati in inchisoare, fie pur si simplu asasinati, iar popularitatea dictatorului pare acum sa fie mai mare ca oricand.

Chiar la scurta vreme dupa ce Castro a “eliberat” Cuba de dictatura “infamului” Batista, sustinut de Statele Unite si de mafie, Washingtonul a incercat in fel si chip sa il inlature de la putere. Se spune ca au existat, pana acum, 600 de tentative de asasinare a lui Fidel Castro.

Incercarile de asasinat au inceput inca din vremea presedintelui Kennedy, care a dat ordine precise in acest sens. CIA si-a incercat tot arsenalul de tip James Bond: de la un stilou incarcat cu cerneala otravita pana la o tigara exploziva.

Despre toate incercarile de a-l sterge pe Castro de pe fata pamantului se vorbeste in raportul Comitetului Church al Congresului american, citat de intreaga presa.

Tot acolo se face referire la momentul in care CIA, mai mult pentru a-l pune intr-o situatie penibila, a pus la cale sa ii strecoare saruri depilatoare in pantofi, motiv pentru care Fidel a ramas o buna bucata de vreme fara barba, sprancene si par pubian.

Stiind ca lui Fidel Castro ii place sa faca scufundari, americanii au infestat un costum de scafandru cu o ciuperca de piele, cu gandul sa i-l plaseze lui Castro cu prima ocazie. Bacteria n-a mai ajuns la liderul cubanez, facand insa o alta victima.

Fidel Castro, ajuns acum la venerabila varsta de 77 de ani, este mai degraba un personaj de legenda pentru cei de afara. Strainii care il viziteaza periodic il descriu ca pe un patriarh cu unghii lungi si barba incaruntita; unii vad in el un batran imprevizibil, altii - un lider bolnav de putere.

Tatal sau a fost un cultivator obisnuit de trestie de zahar, venit din nordul Spaniei. De mic a incercat sa dea foc casei parintilor sai si sa incendieze masina tatalui.

Fiica lui Castro, Alina Fernandez, autoare de carti si actrita de telenovele

O vreme a fost indragostit, pana peste urechi, de Brigitte Bardot. Putini sunt cei care reusesc, cat de cat, sa il inteleaga pe dictator. Nici macar cei sapte copii ai sai nu-l inteleg. Alina Fernandez, fiica sa, care a reusit, dupa mai multe incercari esuate, sa fuga din Cuba in 1993, a scris o carte despre tatal sau si a ajuns actrita de telenovele.

Vorbind despre tatal ei, aceasta, din luxul din Miami, marturisea: „Urasc ce a facut din Cuba. Pe mine nu m-a fascinat niciodata, nu inteleg de ce. Cred insa ca Fidel are o carisma de-a dreptul magica, cu care vrajeste pe oricine“.

In 1950, Fidel Castro s-a casatorit cu Mirta Diaz-Balart, o tanara din aristocratia Havanei, cu care a avut un baiat, Fidelito. Cuplul a divortat dupa doar cinci ani de convietuire, Mirta plecand in Spania, unde traieste si astazi, refuzand sa vorbeasca despre casatoria cu Castro.