Debut dezastruos al echipei Romaniei la J.O. de la Atena. Aceasta e impresia tuturor dupa ce, la finele primei zile de concurs, nici unul dintre romanii cu sanse la medalii nu s-a apropiat de podium. Primul intrat in concurs, prima dezamagire. Sabrerul Mihai Covaliu, campion olimpic acum patru ani, la Sydney, nu a avut sansa sa-si apere titlul.

Compatriotul nostru a fost eliminat in sferturile de finala de ungurul Zsolt Nemcsik, care l-a invins cu 15-14, desi Covaliu a condus la un moment dat cu 14-13. Infrangerea l-a socat pe roman, care nu a fost in stare sa ofere o declaratie coerenta dupa meci.

La putin timp dupa ce consemnasem eliminarea lui Covaliu aveam sa fim loviti de o noua veste proasta: Sorin Babii, campion olimpic la Seul si medaliat cu bronz la Barcelona, nu a reusit sa se califice in finala de la 10 m pistol. El a obtinut doar al 13-lea rezultat, la numai trei puncte de locul opt, ultimul care asigura un loc in lupta pentru medalii.

In fine, pentru ca ziua de sambata sa fie un dezastru complet, judoka Alina Dumitru, campioana europeana la 48 kg, a ratat, pentru cateva secunde, medalia de bronz.

"A luptat cu frica. Nu a avut o atitudine de invingatoare"

Asa a explicat, in cateva cuvinte, antrenorul sportivei noastre ceea ce s-a intamplat la Atena. "In meciul din semifinale, in care a luptat cu o japoneza care, de 12 ani consecutiv, este campioana mondiala, Alina s-a temut tot timpul", spune Florin Bercean, "dar nu am inteles-o".

"In meciul pentru medalia de bronz chinezoiaca era, clar, de batut, dar, din pacate, Alina nu are acea mentalitate de invingatoare. A fost bine pregatita, putea, clar, sa ia o medalie, dar n-a fost sa fie. Nu are rost sa cautam alti vinovati sau sa ne oferim scuze. Acesta e adevarul". Judoka romana a ocupat, in cele din urma, locul 5 in clasamentul general.

Gimnastica - singura satisfactie

Singurul moment de multumire al delegatiei noastre, in prima zi, ne-a fost oferit de gimnastica. Baietii, pregatiti de Dan Grecu, foarte siguri pe ei, au intrat in concurs hotarati sa dea tot ce pot. Ceea ce au si facut, dar, din pacate, nu a fost suficient. "Noi suntem multumiti de modul in care ne-am miscat", a spus dupa calificari Ioan Suciu, "dar imi este putin frica.

Arbitrii sunt odihniti acum, la inceputul zilei, si taxeaza orice ezitare, pe cand diseara, cand evolueaza japonezii si chinezii notele vor fi mai mari". Si ceea ce a spus Suciu s-a intamplat. Daca la finele primei subgrupe de calificari conduceam detasat, pana seara am coborat pe locul trei.

Primii care ne-au depasit au fost americanii, cu doua zecimi, pentru ca seara, dupa cea mai buna evolutie a echipei lor din ultimii zece ani, japonezii sa zdrobeasca pe toata lumea. Asiaticii s-au calificat in finale pe echipe de pe primul loc, cu un avans de aproape doua puncte, si-au trimis noua oameni in finalele pe aparate si alti trei gimnasti in finala de la individual compus.

Urzica si Dragulescu, cei mai buni la cal cu manere si sol

Romania, din pacate, nu va avea decat doi reprezentanti in finalele pe aparate, Marius Urzica, la cal cu manere, proba la care s-a calificat cu 9.812, cea mai mare nota a acestui aparat, si Marian Dragulescu, la sol, cu 9.762, de asemenea cea mai mare nota a aparatului, precum si la sarituri.

Din pacate pentru el, Ioan Suciu, care si-a dorit mult o calificare in finalele pe aparate, nu este decat rezerva la cal cu manere, desi a obtinut o nota, 9.712, care la Europenele din acest an i-ar fi asigurat un loc pe podium.

Fetele lui Belu si Bitang, impecabile

Oarecum dezamagiti de felul in care au decurs calificarile la baieti, ne-am mai destins dupa calificarile fetelor. Evoluand impecabil, tinerele noastre gimnaste isi asigurasera, inaintea intrarii in concurs a chinezoaicelor, primul loc in concursul pe echipe si cele doua locuri la individual compus.

Romania avea un avans de 0,588 puncte in fata americancelor si un avans de aproape trei puncte in fata rusoaicelor. Oarecum linistiti, dupa evolutia fetelor noastre, Belu si Bitang nu au fost foarte comunicativi cu ziaristii romani.