O catastrofa de proportii, care a avut loc, ieri, la Gugesti, in judetul Vrancea, a scos la iveala fraude de milioane de dolari ale controversatului om de afaceri Marian Alexandru Iancu. Patru vagoane ale unui tren cu combustibil au deraiat in dreptul localitatii Gugesti, sase pompieri fiind internati in spital cu rani grave.

Transportul venea de la falimentara RAFO Onesti, iar beneficiarii erau firmele VGB si Visto Primex, ambele din Bucuresti. Prima firma apartine lui Marian Iancu, ca de altfel si rafinaria. "Vagoanele erau inscriptionate ca fiind incarcate cu motorina, iar in ele se afla benzina. Transportul era unul mixt", a explicat comisarul-sef Gabriela Tohaneanu de la Corpul Pompierilor Militari.

Acest procedeu de a transporta un combustibil superior sub acoperirea unuia inferior este folosit pentru a scapa de plata accizelor si a taxei de drum pentru respectiva marfa. Pentru motorina, patronul de la VGB ar fi platit mult mai putin decat pentru benzina. "In trenul respectiv se aflau 23 de vagoane cu benzina ce apartineau firmei Visto Primex si 11 de motorina, care se duceau spre VGB.

Asa reiesea din actele insotitoare", a conchis capitanul Ion Cucoj de la Grupul de Pompieri din Vrancea.

Din primele date ale anchetei, accidentul s-a produs din cauza unei rupturi a fuzetei unuia dintre vagoane. Din cauza faptului ca aceasta primise avizul de buna functionare de la producator in urma cu aproximativ o saptamana, ministrul transporturilor, Miron Mitrea, a anuntat ca majoritatea sanctiunilor se vor indrepta catre firma care a produs respectivele piese.

"In afara de ancheta penala, CFR se va constitui ca parte civila pentru a recupera de la fabricantii acestei fuzete prejudiciile create de acest accident", a specificat ministrul Miron Mitrea.

In acelasi timp, IGP asteapta confirmarile oficiale ale anchetei pentru a-l putea lua la intrebari pe Maian Iancu. Acesta este patronul firmei VGB care ascundea benzina spunand ca este motorina. Firma sa detine 50 de procente din actiunile companiei englezesti Balcan Petroleum, care este actionar la rafinaria RAFO, producatorul combustibilului ce a explodat.

Numele patronului de la VGB a mai aparut in scandalul legat de privatizarea Petrom. De asemenea, el a concesionat o suprafata de aproape 4% din teritoriul Romaniei pentru a cauta gaze naturale. Iancu este partener de afaceri la VGB cu Mihaela Ene, asociata fostului deputat, actualmente detinut, Gabriel Bivolaru.

Pompierii militari din Grupul de Pompieri "Anghel Saligny" al judetului Vrancea au fost alarmati la ora 04.35 a zilei de duminica sa intervina pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la o garnitura de 34 vagoane-cisterna incarcate cu benzina si motorina care au luat foc in localitatea Gugesti.

La fata locului s-au deplasat pentru interventie 57 de pompieri, care au actionat cu noua echipaje militare si patru formatiuni din zona. De asemenea, au actionat 120 de politisti si 30 de jandarmi pentru evacuarea populatiei si luarea masurilor de ordine publica.

La sosirea fortelor de interventie s-a actionat pentru desprinderea a sase vagoane-cisterna de restul garniturii, racirea intensa a patru vagoane si stingerea a altor doua care luasera foc.

Pe parcurul interventiei pompierilor, in jurul orei 7.10, un vagon a explodat din cauza temperaturii ridicate si a presiunii create, iar continutul acestuia s-a deversat. Interventia pompierilor s-a incheiat la ora 7.30, iar la fata locului au ramas forte care au actionat pentru racirea vagoanelor rasturnate si in care se afla produs petrolier.

Circulatia feroviara pe ruta care asigura legatura intre Bucuresti si zona Moldovei este blocata ca urmare a accidentului de la Gugesti, existand insa posibilitatea ca azi dimineata traficul sa fie reluat pe un singur fir.

Trenurile de marfa si de calatori care asigura legatura intre Capitala si Moldova au fost oprite in statiile Focsani, Adjud si Ramnicu Sarat, traficul fiind apoi deviat pe ruta ocolitoare Tecuci - Faurei - Buzau.

Sase pompieri raniti din cauza fraudei lui Iancu

Explozia care a avut loc la finalul operatiunii de stingere a incendiului a ranit sase pompieri.

Viorel Nica (19 an), care are arsuri de gradul doi pe fata si coapse, Catalin Caraiman (19 ani), care a suferit un traumatism la genunchiul stang, Marian David (18 ani), cu arsuri de gradul doi pe fata, si Sorin Niscoveanu (20 de ani), care a suferit arsuri de gradul unu in regiunea costala au ajuns la Spitalul Judetean Focsani.

Alti doi pompieri raniti, care prezinta probleme mai grave de sanatate, au fost transportati cu elicopterul la Bucuresti. Nicolae Macovei (21 de ani), care prezinta arsuri pe aproximativ 55 la suta din suprafata corpului, a fost transferat de la Focsani la Spitalul SRI "Teodor Agripa".

Colegul sau, Aurelian Nica (20 de ani), care a suferit un traumatism cranian sever, a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Seful Inspectoratului General al Pompierilor Militari, generalul Vladimir Secara, este de parere ca oamenii sai au actionat cu promptitudine. "Stingerea celor patru vagoane cu benzina s-a facut cu operativitate. Benzina are o cifra octanica mai mare decat cea a motorinei si arde cu mai multa putere", a explicat generalul Secara.

Neplata taxelor de drum si a accizelor pentru carburanti este catalogata ca evaziune fiscala. Procedeul de eludare a legii prin transportarea benzinei sub forma de motorina era mai de mult banuit a se petrece pe ruta RAFO - VGB, mai ales ca cele doua sunt controlate de acelasi patron.

Cealalta firma care transporta combustibil cu transportul deraiat avea ca actionari doua personaje controversate: fratii Radu si Daniela Pascu, cunoscuti pentru implicarea in scandalul "Eterna si Fascinanta Romanie". Ei erau actionarii Fundatiei Romane Edelweiss si membri ai unei alte fundatii prin care au fost rulati banii lui Adrian Costea - Steaua Romana.

Radu Pascu a mai fost cercetat pentru inselaciune deoarece el a primit o sponsorizare de la Bancorex dupa ce a prezentat acte false.

Mitrea cere anchetarea celor vinovati

"Accidentul s-a petrecut din cauza unei fuzete care s-a rupt. Pasaportul pentru functionarea acestei piese fusese emis cu o saptamana in urma. Este inadmisibil ca ei sa fi dat aviz favorabil pentru functionare si imediat piesa sa cedeze. Ne indreptam impotriva acestui producator de osii. Ele au fost reverificate cu ultrasunete, iar fabricantul a transmis ca sunt in perfecta stare.

In afara anchetei penale care se desfasoara, CFR va cere daune materiale firmei care a produs fuzeta. Toate piesele de acest tip vor fi retrase din circulatie si supuse verificarii", a declarat ministrul Miron Mitrea.

In acelasi timp, o comisie mixta formata din procurori criminalisti, politisti, pompieri si specialisti ai cailor ferate investigheaza imprejurarile si cauzele producerii accidentului feroviar de la Gugesti, soldat cu ranirea a sase persoane si explodarea unui vagon incarcat cu combustibil.

Ministerul Public a anuntat faptul ca a fost constituit la Parchetul Tribunalului Vrancea dosarul penal 600/P/2004 pentru stabilirea imprejurarilor producerii accidentului si a stabilirii eventualei vinovatii a vreunei persoane in acest caz.