Vineri, 27 August , ora 20.00

HBO Romania difuzeaza in premiera filmul

Examen,

Thriller, Romania, 2003

Regia: Titus Muntean

Cu: Marius Stanescu, Gheorghe Dinica, Gheorghe Visu, Clara Voda, Lucian Ifrim, Valentin Uritescu, Alexandra Mutu

In austerul climat cinematografic actual, Examen este, poate, cel mai puternic film de debut autohton de ceva timp incoace.

Tanarul regizor Titus Muntean isi incearca mana in unul dintre cele mai complicate genuri cinematografie - thriller-ul politic - si pleaca de la o premiza cutremuratoare, inspirata dintr-un caz real, adaugandu-i elemente care o fac sa creasca si sa devina una dintre cele mai complexe interogari despre victime si calai din istoria filmlului romanesc.

Examen este un film de care aveam nevoie. Un film care nu trebuie ratat nu numai pentru ca reconstituie cutremurator realitatea acelor ani, ci pentru ca jocul actorilor este admirabil, iar modul in care sunt unite cadrele se numeste simplu arta.

Insasi povestea filmului este impresionata. S-a inceput totul in iunie 1999, iar premiera in cinematografe a avut loc in octombrie 2003. Din cauza lipsei de fonduri la trei sferturi de film turnat, parea sa se fi sfarsit totul. Dar in 2002, cu multiple modificari, filmarile au putut continua, cu o camera video de aceasta data, care reda imaginile foarte diferit de cele deja filmate.

Scenariul a fost rescris. Urma sa se compuna un puzzle din piese ce reprezentau "epoca de aur" (primele filmari) si bucati cu iz proaspat de contemporaneitate - adaugate filmului initial prin aparitia a doi studenti din zilele noastre, care justificau astfel tehnica moderna de filmare.

Rezultatul a fost realizarea unui film eveniment, un film care te emotioneaza puternic, dar nu uita sa te puna pe ganduri.

Premii pentru Examen

Concomitent cu premiile Concursului national de Scenarii "Jean Negulescu - HBO" s-au decernat premiile Uniunilor Cineastilor pe 2003 (in martie, a.c.), unde filmele Examen si Maria au primit cele mai multe distinctii. Pentru Examen s-au acordat urmatoarele distinctii:

• Premiul pentru regie - Titus Muntean (autorul filmului Examen);

• Premiul de interpretare in rol principal masculin - Marius Stanescu (pentru rolurile din Examen, dar si Ambasadori, cautam patrie, regia: Mircea Daneliuc);

• Premiul pentru montaj - Melania Oproiu (pentru Examen si Maria);

Iar in iulie 2004, Asociatia Criticilor de Film a acordat diploma pentru cel mai bun film de debut lui Titus Muntean pentru "Examen".

Si cu siguranta va fi mai mult decat atat. In august, la prima editie a Festivalului International de Film "Anonimul", Romania va fi reprezentata de pelicula "Examen" de Titus Muntean. Sa asteptam decizia juriului.