Ieri dimineata, un detasament de militari romani facand parte din fortele de mentinere a pacii dislocate in Irak a fost atacat, in jurul orei 4.15 (ora Romaniei) de cateva zeci de rebeli, la o distanta de 40 de kilometri de tabara situata in apropierea localitatii Nasiriya.

Grupul de rebeli a deschis focul cu arme automate si aruncatoare de grenade AG-7, dar nu a facut nici o victima in randul militarilor nostri.

Potrivit ofiterului de relatii publice al Batalionului 812 Infanterie „Soimii Carpatilor“, capitanul Cristian Dan, circa 20-30 de insurgenti au deschis focul, intr-o ambuscada, asupra unei grupari de militari romani care executa o misiune ordonata. Ca raspuns la atacul declansat pe neasteptate, soldatii romani au ripostat cu armamentul de pe tehnica blindata.

Detasamentul romanesc monitoriza traficul in vederea asigurarii libertatii de miscare a fortelor coalitiei. Militarii romani au reusit, datorita ripostei imediate, sa iasa din ambuscada, iar apoi au continuat misiunea, care s-a desfasurat fara alte incidente. Nu s-au inregistrat raniti, dar doua roti alte unui transportor blindat au fost usor avariate, conform sursei citate.

Ambuscada asupra fortelor romanesti din Irak nu este singulara, de la inceputul lunii august militarii romani fiind tinta mai multor atacuri ale rebelilor irakieni, care, insa, nu s-au soldat niciodata cu victime. Conform celor transmise de Biroul de Presa al Ministerului Apararii Nationale, moralul trupelor romanesti este bun, acestea fiind disponibile pentru orice misiune viitoare in zona.