Ieri, barilul de petrol valora la bursa din New York 46,91 dolari, cu circa 22 de centi mai mult fata de nivelul inregistrat vineri si cu doi dolari peste nivelurile minime consemnate saptamana trecuta. Brokerii se asteapta ca in orice moment preturile sa depaseasca 50 de dolari/baril. Economia mondiala risca sa derapeze, in orice moment, intr-o noua criza a petrolului.

Saptamana trecuta, Agentia Internationla de Energie a admis faptul ca deficitul de petrol de pe piata este mai mare decat s-a presupus initial. Asta pentru ca, in ultimii trei ani, agentia a subestimat cererea de combustibili din China, India si alte economii in plina expansiune. Conform noilor estimari, in lume se consuma zilnic 82,2 milioane de barili de titei, cu 750.

000 de barili mai mult decat se crezuse initial. Preturile la petrol au crescut in permanenta din 2002, cand barilul era cotat la circa 20 de dolari. Insa majorari substantiale s-au inregistrat mai ales in ultimele doua luni. Acestea sunt explicate de mai multe situatii internationale tensionate.

Pe de-o parte, Irakul exporta la jumatate de capacitate de teama unor atentate teroriste asupra conductelor de petrol. Pe de alta parte, gigantul rusesc Yukos, care produce zilnic circa 2 milioane de barili risca sa intre in faliment din cauza unor impozite neplatite. In ultima saptamana, la aceste tensiuni s-au adaugat si frictiunile politice din Venezuela si uraganele care au lovit Golful Mexic.

In Venezuela, rezultatele preliminare ale referendumului organizat duminica il indica pe actualul presedinte Chavez drept castigator, fapt ce ar putea crea un moment de usurare pe piata, daca opozitia nu va incita la greve. In acelasi timp, in Golful Mexic s-a produs la capacitate redusa in ultima saptamana, din cauza uraganelor.