Adrian Cojocaru acuza de fapt conducerea Ministerului sanatatii care si-ar fi extins de la sine putere aria de decizie, dar si pe presedintele Casei, Cristian Celea, pentru alierea sa cu ministrul Ovidiu Branzan.

Multe decizii, dupa cum spune Adrian Cojocaru, sunt luate fara sa stie Consiliul de Administratie, gestionarea fondurilor nu este dezbatuta in acest Consiliu, iar cele mai importante documente sunt tinute sub cheie de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Mai mult, asa cum mai declara Adrian Cojocaru, nimeni nu indrazneste sa vorbeasca sau sa atraga atentia asupra unor neregului constatate, pentru ca sunt amenintati ca vor fi dati afara.

Caz concret: Georgeta Din, fost director de audit in cadrul institutiei. Secretomania, asa cum se exprima Adrian Cojocaru este atat de mare incat nici unul din salariati nu poate folosi dischete la calculatoare, "tocmai pentru a nu transpira vreo informatie catre exterior".

"Tacerea" pare sa fie una din regulile din cadrul CNAS

Adrian Cojocaru mai spune ca, in ciuda notelor mici obtinute la ultimul examen, multi care ocupa posturi de conducere in CNAS sunt mentinuti in functii, fiind rasplatiti astfel pentru ceea ce el numeste "loialitate" si chiar continua sa semneze acte importante, chiar daca au fost declarati respinsi.

Cat priveste masura alocarii medicamentelor compensate cu 90%, Adrian Cojocaru spune ca aceasta va presa extraordinar bugetul Casei de Asigurari si nu cel de acum, ci cel de anul viitor, infirmand astfel declaratiile ministrului Branzan ca toate fondurile in acest scop vor fi suportate de bugetul de stat.

De asemenea, Adrian Cojocaru mai spune ca foarte multi bani de la contribuabili sunt folositi pentru servicii care nici nu exista si a dat drept exemplu, Centrul de excelenta de la Arad care ar trebui sa presteze servicii in domeniul paraclinic pe zona de vest, dar acest lucru nu se intampla deocamdata, fiind platiti degeaba, prin contractul cu Casa judeteana de asigurari, aproape 100 de

miliarde de lei.

De altfel, in semn de protest fata de ce se intampla in sistem, Adrian Cojocaru a anutat ca si-a si dat demisia din functia de vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.