Succesul in fata scandinavilor este primordial. Se vorbeste chiar de un meci decisiv. Fotbalistii tricolori au nevoie de un moral excelent pentru a aborda "dublele" cu Cehia si Olanda, greii Grupei I preliminare. Desi pretinde ca se teme doar de Dumnezeu, selectionerul Anghel Iordanescu are toate motivele sa fie ingrijorat: lotul Romaniei seamana cu o infirmerie.

In cazul in care nu pun mana pe cele trei puncte, romanii isi compromit la jumatate sansele de calificare.

A fi sau a nu fi in Germania? Aceasta-i intrebarea. Astazi, de la ora 20.30, pe Stadionul Giulesti, Romania incepe asaltul pentru participarea la turneul final al Cupei Mondiale din 2006.

Meciul contra Finlandei (care va putea fi vizionat in direct la TVR 1) trebuie sa fie un capat de pod in perspectiva disputelor pe care tricolorii le vor avea cu favoritele Grupei I preliminare, Cehia si Olanda. Pe hartie, Finlanda nu porneste cu sanse de calificare, dar fotbalul s-a schimbat.

Chiar daca nu se vad favoriti, scandinavii au promis ca le vor face zile fripte granzilor grupei, totul urmand sa porneasca din jocul de la Bucuresti.

Tricolorilor li s-au trasat clar sarcinile pentru aceste preliminarii: indiferent ca face parte dintr-o grupa cu semifinalistele de la Euro 2004, Romania trebuie sa ajunga in Germania. In caz contrar, consecintele vor fi foarte grave pentru fotbalul romanesc.

Nimeni nu ar putea suporta un nou insucces, dupa esecurile din preliminariile pentru World Cup 2002 si Euro 2004.

O eventuala nenorocire s-ar rasfrange si in plan economic, FRF urmand sa piarda iar mari sume de bani. Trebuie amintit faptul ca prezenta la Europeanul din Portugalia ar fi bagat in buzunarele Federatiei suma de 7 milioane de euro, eventualele puncte castigate de tricolori aducand alte bonusuri.

Astfel, un succes in fata finlandezilor ar da sperante Romaniei sa viseze frumos spre competitia din Germania, in timp ce un rezultat negativ ar face si mai lunga neagra noapte a fotbalului romanesc, ramas fara "benzina" dupa pensionarea "generatiei de aur".

Finlanda, omogena

Chivu, Pancu, Ganea si Mitea sunt accidentati. Patru piese grele ii lipsesc dintr-un foc Generalului. Din acest motiv, Puiu va trebui sa spere intr-o minune ca in amicalul cu Germania, cand alianta "Divizia A - fostul spatiu sovietic" a distrus Panzerul. Probabil ca Iordanescu va trimite astazi in teren urmatorul 11: Lobont - Stoican, Iencsi, Barcauan, Rat - Fl.

Petre, Radoi, Plesan, Dica - Danciulescu, Mutu.

Referindu-se la adversar, selectionerul a spus: "Omogenitatea este atuul lor. Nu ne temem de Finlanda, dar trebuie sa tratam acest meci cu seriozitate. Este o echipa puternica, agresiva, cu un joc foarte bun pe contraatac, cu fotbalisti de valoare precum Hyypia si Litmanen".

Mutu: "Sa nu-i subestimam"

Adrian Mutu crede ca ar fi o tragedie sa pierdem meciul cu Finlanda. Briliantul e de parere ca Romania are forta

de a-si invinge adversarul, desi multe piese de baza sunt absente. "Am castigat multe meciuri amicale impreuna. De aceea sunt o forta si cred ca putem face fata acestor calificari. Deocamdata n-am demonstrat nimic si ar fi cazul sa incepem", a precizat jucatorul, convins ca tricolorii pot obtine biletele pentru Germania.

Mutu stie ca finlandezii au jucatori buni, despre atacantul Forssell avand numai cuvinte de lauda. "Trebuie sa-i respectam si sa fim atenti. Sa nu-i subestimam", a declarat Briliantul.

Nasu' si Puiu le-au dat trei boabe

Romania si Finlanda s-au intalnit pana-n prezent de sase ori, palmaresul fiind net in favoarea tricolorilor: 4 victorii, doua egaluri, 0 infrangeri (golaveraj 20-2). Primul meci s-a disputat la 11 octombrie 1970, la Bucuresti, Romania impunandu-se cu scorul de 3-0.

La 22 septembrie 1971, Nationala a castigat cu scorul de 4-0 la Helsinki, in preliminariile CE 1972. In acest joc, Anghel Iordanescu a marcat primul gol al Romaniei.

La 14 octombrie 1973, in preliminariile CM 1974, Romania a zdrobit, la Bucuresti, Finlanda cu scorul de 9-0, cel mai categoric succes din istoria Nationalei. Doua dintre reusite au purtat marca Mircea Sandu.

Deoarece nici un component al "generatiei de aur" nu se mai regaseste in lot, Mutu este actualul lider al selectiilor - 35, fiind si jucatorul cu cele mai multe goluri marcate - 11.

Inaintea jocului de astazi, tricolorii au sustinut 579 de jocuri internationale, castigand 257, remizand in 143 si pierzand 179 (golaveraj 981-779). Pe teren propriu, Romania a disputat 236 de jocuri (147 de victorii, 45 de remize, 44 de infrangeri, golaveraj 519-245). Palmaresul Nationalei in preliminariile CM este urmatorul: 104 j, 55 v, 22 e, 27 i (177-102).

Palmaresul lui Iordanescu pe banca tehnica a Romaniei: 78 j, 46 v, 15 e, 17 i (158-70).