Rusia, actionata la CEDO

de     HotNews.ro
Miercuri, 18 august 2004, 0:00


Sesizarea reclama faptul ca Rusia „nu a prevenit incalcarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol“, care „a blocat activitatea scolilor moldovenesti“, actionand in justitie statul rus pe baza deciziei CEDO de la 8 iulie 2004 in dosarul Ilascu, prin care instanta internationala a stabilit ca Rusia raspunde de incalcarea drepturilor

omului pe teritoriul separatist.

Reclamantii mentioneaza ca decizia Administratiei de la Tiraspol de a obliga scoala-internat de la Tighina sa se inregistreze la autoritatile nerecunoscutei Republici Nistrene - inregistrare posibila doar daca institutia de invatamant adopta grafia chirilica si programa de studii transnistreana - „determina o perturbare grava si nejustificata a vietii particulare“ si este o incalcare

a dreptului la instruire, „pentru ca programa impusa de Tiraspol nu respecta principiul pluralismului in educatie, contravine convingerilor parintilor si face dificila“ obtinerea unei calificari.

Reclamantii „sunt supusi discriminarii, pentru ca scolilor rusesti si ucrainene din Transnistria li se permite sa utilizeze manuale elaborate si publicate in Rusia sau Ucraina, insa studierea manualelor elaborate de Chisinau este interzisa“.
Petitia a fost expediata la CEDO prin fax si prin posta, semnatarii solicitand examinarea spetei in regim prioritar, deoarece „problema scolilor moldovenesti din Transnistria afecteaza un numar semnificativ de persoane, iar incalcarile reclamate de petitionari pot avea urmari ireversibile“.
Tiraspolul a dispus inchiderea, de la 1 iulie, a tuturor scolilor cu predare in grafie latina.


32 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri