Apelul sau este tintit direct catre Consiliul National Secuiesc, care s-a desprins din UDMR inainte de alegerile locale, dar nu a putut candida pentru ca justitia nu a acceptat inscrierea legala a formatiunii in timp util. „Cum vom trata problema cu radicalii din UDMR? Printr-o deschidere cat mai mare in selectionarea candidatilor pentru prealegeri.

Vrem ca toti maghiarii sa poata sa aiba un cuvant de spus in procesul electoral. Toti vor fi invitati sa participe la desemnarea prin prealegeri a candidatilor“, a explicat presedintele UDMR.

Mana intinsa de liderul Uniunii reprezinta insa un gest pur pragmatic, pentru ca plecarea gruparii conduse de deputatul de Bihor Szilágyi Zsolt a plasat formatiunea condusa de Marco Bela in zona de risc a pragului parlamentar de 5%. Plecarea din randurile Uniunii nu va reprezenta nici macar un handicap la pornirea in competitia interna din UDMR, a mai explicat Marko.

Prin urmare, viitorii parlamentari vor trebui doar sa intruneasca anumite conditii, cum ar fi cea referitoare la necolaborarea cu fosta Securitate.

Practic, in acest moment, ambele tabere se situeaza in zona de risc, prin impartirea electoratului de etnie maghiara, despre care politologii incep oricum sa creada ca vor incepe sa se reorienteze spre actorii majori de pe scena politica.

Cat despre planurile de campanie ale UDMR, Marko Bela pastreaza deocamdata tacerea. El a evocat posibilitatea ca UDMR sa aiba, ca si in 2000, un candidat la Presedintie, eventual tot in persoana senatorului Gyorgy Frunda. In caz contrar, Marko nu a spus spre ce alt candidat ar putea fi reorientat electoratul maghiar.

O decizie ar urma sa fie luata pe 5 septembrie, la Consiliul Reprezentantilor Unionali, cand este posibil sa se discute si pe marginea revenirii celor plecati din Uniune.